Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija Hrvatskoj vraća kulturna dobra

    Ministri kulture Srbije i Hrvatske Predrag Marković i Andrea Zlatar Violić potpisaće danas u Zagrebu Protokol o povraćaju kulturnih dobara iz Srbije u Hrvatsku, čime će biti okončan dugogodišnji rad na povraćaju dobara otuđenih tokom ratova 1990-ih.

     
    Tokom boravka u Hrvatskoj, Markovića će primiti i predsednik Hrvatske Ivo Josipović.
     
    Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije saopštilo je da je u junu 2011. pripremilo Zbirni spisak koji sadrži konačnu listu kulturnih dobara iz Hrvatske – ukupno 1065 – koji se nalaze u institucijama i ustanovama kulture u Srbiji, kao i kompletan Izveštaj o stanju kulturnih dobara.
     
    Zbirni spisak, uz dodatni spisak kulturnih dobara koja nisu bila navedena, Ministarstvo kulture Hrvatske verifikovalo je novembra 2011.
     
    Protokolom, koji će danas biti potpisan u prostorijama Hrvatskog državnog arhiva, se ne uređuje povraćaj drugih nezakonito uvezenih/izvezenih, ukradenih, utajenih, otuđenih i na drugi način protivpravno stečenih kulturnih dobara, pronađenih na području Hrvatske ili Srbije, bez obzira na njihovo vlasništvo. Njihov se povraćaj u Hrvatsku, odnosno, Srbiju, obavlja prema posebnim propisima i putem nadležnih organa unutrašnjih poslova obeju država, kao i u saradnji sa međunarodnim policijskim organima, upozorava ministarstvo.
     
    Iz kabineta Josipovića saopšteno je da se potpisivanjem protokola o povraćaju kulturnih dobara iz Srbije u Hrvatsku dovršava dugogodišnji rad na povraćaju kulturnih dobara otuđenih za vreme rata 90-ih, a ujedno se zaključuje i jedno od otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije.
     
    Uz ministre kulture, prijemu će prisustvovati i zvaničnici ministarstava kulture Hrvatske i Srbije, predsednice međudržavne komisije za povraćaj kulturnih dobara Branka Šulc i Dušica Živković, kao i članovi komisije i bivši ministri kulture Hrvatske, koji su u vreme svojih mandata započeli i radili na povraćaju i očuvanju kulturnih dobara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE