Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dragana del Monako u ulozi Karmen

    Ulogu Karmen u istoimenoj operi Žorža Bizea u novoj rediteljskoj postavci Nebojše Bradića, na prvoj od tri ravnopravne premijere u subotu, 24.marta, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta tumačiće prvakinja Opere Narodnog pozorišta Dragana del Monako.
     
    Pre generalne probe u četvrtak u nacionalnom teatru, operska diva koja je ostvarila sve vodeće uloge mecosopranskog faha, poznata po ulogama lepih, fatalnih žena, izjavila je Tanjugu da je lik Karmen uloga kojoj najviše u karijeri duguje. 

    „Karmen sam najviše pevala, što u zemlji, što po inostranstvu, baš sam se prisetila kad su mi odmalena predviđali da ću biti velika i uspešna Karmen, da ću puniti sale raznih pozorišta, u to uopšte nisam verovala“, ispričala je del Monako. 

    Posle prvog debija 1997. godine u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu krenuo je trijumfalni uspeh Karmen u interpretaciji del Monako i on je prati do danas. 

    „Već te godine dobila sam nagradu SNP za najbolje umetničko ostvarenje za ulogu Karmen, a kasnije gde god sam pevala bio je ogroman uspeh, sledile su nagrade“, kazala je prvakinja Opere Narodnog pozorišta. 

    Ona je istakla da je ovo treća produkcija „Karmen“ u njenoj matičnoj kući, da je, pored dve uslovno rečeno tradicionalne režije, ova nova nešto drugačija u režiji Bradića. 

    „Već se danima ‘šuška’ u Beogradu, sada se već i priča naglas da će to biti drugačija ‘Karmen’, da je pomerena unapred, ali nezahvalno je govoriti unapred da li će predstava imati uspeha, to se nikada ne zna, mada znajući ‘Karmen’ i statistike, da je ona najpopularnija opera svih vremena, mi ipak sumnjamo da će ova naša ‘Karmen’ doživeti trujumf“, smatra del Monako. 

    Prema njenoj oceni, u novoj produkciji „Karmen“ nije ništa spektakularno pomereno i publika ne treba da se plaši. 

    „Fenomenalna Bizeova partitura, međuljudski odnosi, ljubav, strast, smrt, to je nešto što je uvek aktuelno bez obzira gde i kada se dešava“, istakla je ona. Zbog toga je sigurna da će beogradska publika voleti novu „Karmen“. 

    Del Monako je 2006. godine pevala Karmen sa tenorom Hon Lijem koji je tada debitovao u Operi Narodnog pozorišta kao Don Hoze. Od tada su se svi promenili, sazreli su, drugačiji su, pa od premijere u subotu svakako očekuje drugačiju interpretaciju Karmen kao i Lijevog Don Hozea. Li je najavio odlazak iz Beograda i već se oprašta sa suzama u očima od svoje publike koja ga je veoma zavolela za ovih nekoliko godina, kazala je del Monako. 

    Nova „Karmen“ ima i baletski deo za koji je zaslužna koreografkinja iz Španije Emilija Jovanović koja prvi put gostuje u NP posle višedecenijske karijere u inostranstvu kao i dirigent Srboljub Dinić, gost iz Nemačke, šef dirigent i umetnički direktor Bernske opere koji će dirigovati prve dve premijere. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE