Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Portugalski gitaristi za kraj Gitar Art festivala

    Dodelom nagrada najboljim mladim gitaristima, pobednicima takmičenja 13.Gitar Art festivala, i koncertima Petra Jankovića sa Džejkobs kvartetom i Antonija Šainja sa svojim bendom, večeras je u Kolarčevoj zadužbini svečano zatvoren ovogodišnji Gitar Art.

    Završnicu festivala „obojili“ su portugalski gitaristi, uoči završnog koncerta na kome je nastupio najstariji portugalski gitarista Šainjo, na tradicionalnoj dodeli nagrada Gitar Art takmičenja, najvažniju nagradu dobio je mladi gitarista iz Portugala Francisko Morais Franko.
     
    Pobednik u najstarijoj šestoj kategoriji takmičenja mladih gitarista do 30 godina starosti Franko poneo je u svoju zemlju prelepa iskustva, nekoliko nezaboravnih dana i nagradu- 800 evra, gitaru ručni rad Zorana Kuvača graditelja iz BiH u vrednosti od 3000 evra, D’Addario poklon paket, koncert na Gitar Art Laureati 2013. i pozivnicu za Transilvanija internacionalni gitar festival.

    Drugu nagradu u šestoj ketegoriji, 700 evra i poklon pakete dobio je Petar Čulić, a treću, 500 evra i poklon pakete dobila je Borbala Seres.

     
    Pobednik pete kategorije je Ivor Horvatić, drugu nagradu je dobio Mihajlo Đorđević, a treću Andrija Lazarević.

    U četvrtoj kategoriji najbolji je bio Uroš Marković, drugu nagradu osvojio je Vasilis Digos, a treću Lora Šijački. Prvu nagradu u trećoj kategoriji dobila je Ema Kapor, drugu Belmin Okanović, a treću Daria Shafie.

    Pobednik u drugoj kategoriji je Vidak Mićović, drugu nagradu dobio je Viktor Nadj, a treću Miroslav Mras. U najmlađoj, prvoj kategoriji pobedio je Matej Berlot, drugu nagradu dobio je Stojan Stojanov, a treću Ana Nedeljković.

    Nagrade su dobitnicima uručili direktor Jugokoncerta i osnivač Gitar Art festivala Boško Radojković i od ove godine novi direktor Gitar Arta, proslavljeni grčki gitarista i pedagog Kosta Kociolis.

    Posle svečanog uručenja nagrada usledio je prvi od dva koncerta svečanog zatvaranja 13.Gitar Art festivala, koncert srpskog umetnika, medjunarodno priznatog klasičnog gitariste Jankovića, profesora prestižne američke Džejkobs muzičke škole Univerziteta Indijana na kojoj je magistrirao nakon diplomiranja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

    Janković je nastupio sa gudačkim kvartetom ove škole koji čine njegove renomirane koleginice Sofi Brd (Novi Zeland), prva violina, Grejs Kim (Kanada), druga violina, Rouz Volman (SAD), viola i Marija Martinez (Španija), violončelo.

    Izvanredni muzičari predstavili su se beogradskoj publici raznolikim repertoarom, ranom muzikom Skarlatija, Vivaldija i Bokerinija, delima španskih kompozitora Albeniza, De Falje i Granadosa, nezaobilaznim kompozitorima na gitarskim koncertima Pjacolom i Vilja Lobosom.

    Na drugom koncertu završne večeri 13.Gitar Arta portugalski gitarista Sainjo koji je već 30 godina prisutan na sceni, nastupio je sa svojim šestočlanim bendom.

    Posvećeni muzičar izveo je svoj novi projekat kojim je povezao kulturne baštine dva stara grada Lisabona i Goe, drevne portugalske prestonice u Indiji, otuda naziv projekta Lisgoa.

    Šainjo je u projektu spojio portugalsku gitaru i sitar, fado i meditativnu muziku Indije, spojio sveto i profano u strastvenu multikulturalnu priču kojom je završen 13.Gitar art festival, čiji je moto bio „Kontinenti“.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE