Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Glumac Marko Stojanović inicirao Svetski dan pantomime

    Srpski glumac Marko Stojanović, pantomimičar i nekadašnji student Marsela Marsoa, zajedno sa kolegama iz Izraela Oferom Blumom i Francuske Žan Bernarom Laklotom, inicijator je obeležavanja Svetskog dana pantomime 22. marta, na dan rođenja jednog od najznačajnijih pantomimičara svih vremena, Marsoa.

    Kako je saopštio poznati srpski pantomimičar Stojanović, o osnivanju Svetske organizacije pantomimičara i uspostavljanju Svetskog dana pantomime prvi put je razgovarao sa Blumom, sa kojim je studirao pantomimu u Međunarodnoj školi pantomime Marsela Marsoa u Parizu, 1998. godine.

    – Proteklo je još šest godina do osnivanja Svetske organizacije pantomimičara koja je registrovana u Beogradu, čime se Srbija našla u samom vrhu svetske pantomimske scene – rekao je Stojanović.

    Oko pokretanja Svetskog dana pantomime dogovarali su se sa francuskim kolegom Laklotom, on je želeo da to bude dan kada je Marsel Marso umro 22. septembar, dok su njih dvojica predlagali da se slavi dan rodjenja ovog legendarnog umetnika i njihovog učitelja.

    Prema rečima Stojanovića, trojica pantomimičara lako su se dogovorili da se prvi Svetski dan pantomime obeleži 22. septembra prošle godine, a da se od ove godine slavi rodjendan Marsoa 22. marta i da se zajedno potpišu kao pokretači ove inicijative koja treba da se nadje i pred Ujedinjenim nacijama odnosno UNESCO-om kako bi ušla i u zvaničan medjunarodni kalendar.

    – Ideja je da Svetski dan pantomime okupi ne samo pantomimičare već sve one kojima je neverbalna komunkacija preokupacija, umetnički izraz ili sredstvo komunikacije – ističe Stojanović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE