Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lečenje u „Merkuru“ o trošku fonda

    Svi oboleli od dijabetesa imaju pravo na besplatno lečenje u Specijalnoj bolnici „Merkur“ u Vrnjačkoj Banji.


    U saopštenju se navodi da je, Uredbom o planu mreža zdravstvenih ustanova ( Sl. Glasnik RS br. 42/06, 119/07, 84/08, 71/09, 85/09, 24/10, 6/12 odeljak br.18), Specijalnoj bolnici „Merkur“ opredeljeno 320 postelja i to 20 postelja za bolničko lečenje i 300 postelja za produženu rehabilitaciju – edukaciju osoba obolelih od dijabetesa.
     

    Na osnovu te uredbe svim osobama obolelim od dijabetesa u Srbiji, a koji su na insulinu ili na tabletama, jednom u četiri godine, omogućeno je desetodnevno lečenje u bolnici „Merkur“ u Vrnjačkoj Banji o trošku Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

    Pravo na produženu rehabilitaciju – edukaciju imaju svi pacijenti oboleli od šećerne bolesti koji su na terapiji insulinom, a koji su stariji od 18 godina i osobe obolele od dijabetesa na terapiji oralnim agensima, odnosno na tabletama.

    Osiguranici mogu iskoristiti svoje pravo na besplatno lečenje u „Merkuru“ tako što će od izabranog lekara uzeti uput za stacionarnu produženu rehabilitaciju sa kojim će se javiti nadležnoj lekarskoj komisiji RFZO koja će im izdati overeno mišljenje lekarske komisije, a potom kontaktiraju bolnicu „Merkur“ da bi saznali datum boravka.

    Bolnica „Merkur“ apeluje na sve osobe obolele od dijabetesa, njihove porodice, izabrane lekare i lekarske komisije da se aktivno uključe u realizaciju programa da bi pacijenti iskoristili svoje pravo na besplatno lečenje koje je od opšteg društvenog interesa.

    Cilj programa edukacije jeste da se na vreme otkriju komplikacije šećerne bolesti, prevencija kao i pravovremeno uključivanje na insulino terapiju za pacijente na tabletama.

    Program je do sada koristilo 37.130 osiguranika RFZO, od kojih 34.250 koji su na insulinu i 2.880 koji su na tabletama.

    Od broja primljenih pacijenata kod 3,24 odsto je isključena insulinska terapija, kod 70 odsto je poboljšana regulacija šećera, a kod jedne četvrtine pacijenata je korigovana doza insulina, piše u saopštenju bolnice „Merkur“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE