Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Posmrtni ostaci kneza Pavla do jeseni na Oplencu

    Vlada Srbije sutra će na sednici doneti odluku o obrazovanju organizacionog odbora za ekshumaciju i prenos posmrtnih ostataka kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića iz Lozane na Oplenac, što bi trebalo da bude završeno do jeseni, najavio je ministar vere i dijaspore Srđan Srećković.

    Srećković je Tanjugu rekao da su se nakon odluke o sudskoj rehabilitaciji kneza Pavla, koja je doneta krajem prošle godine, stvorili uslovi da njegovi posmrtni ostaci, uz državne počasti, budu preneseni u porodičnu kriptu crkve Svetoga Đorđa na Oplencu.

    „Odluka o rehabilitaciji omogućava da se prenos ostataka obavi uz državničke počasti, budući da je knez Pavle bio na čelu namesništva maloletnog naslednika prestola kralja Petra II od 1934. do 1941. godine, što podrazumeva da je bio priznati vladar Kraljevine Jugoslavije, čije je naslednik Srbija“, objasnio je Srećković.

    On je naglasio da se nakon sudske odluke o rehabilitaciji stvaraju uslovi da se ispravi velika istorijska nepravda i da to pokazuje da je Srbija spremna da stavi tačku na prošlost i da sukobe, koji su se događali u narodu prethodnih decenija, stavi po strani i okrene se budućnosti.

    „Ovi simbolični gestovi Srbije su značajni i u civilizajcijskom i istorijskom smislu i oni ukazuju da nikada više ne treba da dozvolimo da se duboke podele u narodu reflektuju na sudbinu države“, istakao je ministar.

    On je napomenuo da je inicijativu za prenos ostataka dala princeza Jelisaveta Karađorđević, kćerka kneza Pavla, a podržala Srpska pravoslavna crkva. Srećković očekuje da će ceo proces prenosa posmrtnih ostataka biti završen na jesen, kada je dozvoljena ekshumacija od strane švajcarskih vlasti.

    Viši sud u Beogradu decembra 2011. godine rehabilitovao je kneza Pavla, nekadašnjeg namesnika Kraljevine Jugoslavije, poništivši odluku Državne komisije iz septembra 1945. godine, kojom je on bio proglašen za zločinca. Istovremeno su poništene i sve pravne posledice te odluke, a pred sudom je dokazano da je, odlukom iz 1945. godine, knez Pavle bio proglašen zločincem iz ideološko-političkih razloga.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE