Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Marihuana – glavna poljoprivedna grana u Sijera Leoneu

     
    Sijera Leone je jedna od najplodnijih zemalja u regionu Zapadne Afrike sa najmanjim prinosima u poljoprivredi. Razlog je činjenica što je „glavna“ poljoprivredna kultura, marihuana, zabranjena zakonom.

    Problem uzgajanja indijske konoplje u Sijera Leoneu je tako velik da je čak i predsednik države Ernest Bai Koroma priznao nemoć vlasti, upozoravajući da uzgajanje kanabisa preti da uništi poljoprivredu Sijera Leonea.
     

    Iako je pod pritiskom međunarodne zajednice, država uzgajanje kanabisa stavila na listu ilegalnih radnji, sa minimalnom kaznom od 5 godina zatvora, u zemlji postoji na stotine farmi. Još samo mali broj poljoprivrednika uzgajaja klasične tropske biljke, na primer pirinač.
     

    Zabrinjavajući broj mladih ljudi u ovoj zapadno-afričkoj državi koristi marihuanu. Nedavno ispitivanje provedeno u školama je pokazalo da čak 40 odsto mladih, u dobi od 15 do 18 godina, koristi opojne droge.
     

    Dominantan miris na ulicama glavnog grada Freetowna je diskretni miris zapaljene „trave“, a prodaja ispred školskog dvorišta je svakodnevnica, i niko se ne bi iznenadio da se otvori i „trafika za prodaju kanabisa“. Cena „džointa“ kreće se od 0.20 do 0.50 američkih dolara, što i nije jeftino za tako siromašnu zemlju 

    Iako je uzgajanje kanabisa u Siera Leoneu zabranjeno, ova biljka ima i svoj praznik 11. maj, ili popularno nazvana „noć Boba Marleya“, kada mladi odaju počast popularnom pevaču koji je umro na taj dan, a uživanje droge dostiže vrhunac.

    Od kada je region Zapadne Afrike postao glavna ruta transportovanja droge iz Južne Amerike ka Evropi, prodavci su počeli mešati male doze kokaina sa marihuanom što izaziva veću zavisnost i veće posledice po mentalno zdravlje. Čak 80 odsto mentalno obolelih u Siera Leoneu su žrtve kombinovane upotrebe droge i alkohola.

    Sijera Leone ima oko 5.5 miliona stanovnika, od kojih se dve trećine bavi poljoprivredom. S obzirom da mnoge osobe iz vlasti, kao dodatne prihode, takođe poseduju farme za uzgajanje „trave“, teško je verovati da će sprečavanje ilegalnog uzgajanja droge imati uspeha.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE