Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Priče Mire Popović na Salonu knjige u Parizu

    Na upravo održanom Salonu knjige u Parizu jedini srpski pisac bila je Mira Popović koja se predstavila sa svojom knjigom priča „S terase na terasu“ („D’une terrasse Å• l’autre“) u izdanju pariske izdavačke kuće „Vivijan Ami“ (Viviane Hamy).

    Kako naši izdavači ni ove godine nisu učestvovali na pariskom Salonu knjige i kako do njegovog održavanja nije objavljen prevod na francuski nijednog našeg pisca, ona je bila jedini srpski autor na 32. izdanju prestižne pariske manifestacije koju je od 16. do 19. marta posetilo 200.000 ljudi.

    Kako je Popovićeva danas rekla Tanjugu, knjigu, koju je sa srpskog na francuski jezik preveo Gojko Lukić, potpisivala je na štandu pariskog izdavača u nedelju 18. marta. Ove godine na pariskom sajmu knjiga, jednom od najvećih u Evropi, počasni gost bila je japanska književnost na čelu sa nobelovcem Kenzaburo Oem, a specijalni gost u svojstvu književnog grada, nakon prošlogodišnjeg Buenos Airesa, bila je Moskva.

    Pariska izdavačka kuća “Vivijan Ami” objavila je zbirku Mire Popović “S terase na terasu” u februaru ove godine, gotovo u isto vreme kada je u izdanju “Akademske knjige” iz Novog Sada izašla njena nova zbirka pod naslovom “Harmonija”. U pariskoj knjizi sadržano je i nekoliko priča iz “Harmonije”, uključujući i naslovnu.

    Popovićeva je rođena Beograđanka, bila je dopisnik Tanjuga iz Pariza, odakle je potom nastavila da izveštava za srpske medije mahom o kulturnim i umetničkim zbivanjima. U Parizu živi dvadesetak godina. Bavi se i prevođenjem s francuskog na srpski jezik.

    Prvu zbirku priča „Beograd Pariz“, u kojoj se suptilno prepliću zbilja i fantastika, stvarnost i san, objavila je kod “Narodne knjige” 2007. godine. Veliki broj priča iz te zbirke zastupljen je u knjizi “S terase na terasu”.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE