Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počinje sezona krpelja

    Šetnja po prirodi u prolećnim danima sa sobom nosi i rizik od ujeda krpelja. Ovi mali i teško uočljivi paraziti su izazivači mnogih oboljenja, među kojima je najopasnija Lajmska bolest, upozoravaju stručnjaci i podsećaju na mere zaštite kojih se treba pridržavati.
     
    Stiglo je proleće, a sa njim i sezona krpelja. Ovaj mali zglavkar stalni je stanovnik naših krajeva, a vreme maksimalne aktivnosti su mu proleće, rano leto i rana jesen.
     
    Oboljenja koja krpelji prenose mogu biti veoma nezgodna, a u nekim slučajevima i sa fatalnim ishodom.
     
    Krpelji mogu biti izazivači mnogih oboljenja, ali i nosioci opasnih bakterija poput Borrelia burgdorferi koja kod ljudi izaziva Lajmsku bolest.
     
    Za Lajmsku bolest je karakteristično da se simptomi ne javljaju odmah nakon ujeda insekta, već može proći dosta vremena do pojave bolesti.
     
    Bolest se najčešće manifestuje crvenilom oko zglobova koje se premešta sa jednog na drugi zglob, a u kasnijim fazama izaziva oštećenja perifernog nervnog sistema i encefalitis, odnosno upalu mozga.
     
    Svima koji su planirali da maksimalno uživaju u lepom prolećnom vremenu u prirodi preporučuje se da se kreću uređenim stazama i izbegavaju šetnje kroz visoku travu, kao i ležanje na zemlji ili odlaganje garderobe na zelene površine.
     
    Nije na odmet ni korišćenje sprejeva za odbijanje krpelja, nošenje zatvorene obuće i čarapa, kao i garderobe sa dugačkim rukavima i nogavicama svetlijih boja jer se tako ovi insekti, koji su tamnije boje, lakše mogu uočiti.
     
    Pri povratku iz šetnje po prirodi neophodno je temeljno prekontrolisati kožu, naročito one delove tela na kojima je koža nežnija – iza uha, ispod grudi.
     
    Ipak, uvek je najbolje obratiti se lekaru i tako izbeći rizik od ozbiljnih posledica koje krpelj neretko izaziva.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE