Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nasilnicima lečenje umesto zatvora

    Beograđani, osumnjičeni za nasilje u porodici izazvano alkoholizmom ili psihosocijalnim poremećajem ponašanja, ubuduće umesto u zatvor idu u Palmotićevu.
     
    Naime, nasilnici će, po proceni tužilaštva i lekara biti upućeni na terapiju u Institut za mentalno zdravlje kako bi se otklonili uzroci zbog kojih je došlo do krivčnog dela.
     
    Primenom načela oportuniteta – kod lakših krivičnih dela za koje je zaprećena kazna zatvora do tri godine, tužilaštvo će odustati od krivičnog gonjenja protiv nasilnika, a on će zato morati da se podvrgne lečenju.
     
    Ovakve mere represije već se koriste i u drugim evropskim državama, a u Beogradu su primenjive na osnovu Protokola o saradnji koji je prošle sedmice zaključen između Prvog osnovnog javnog tužilaštva i Instituta za mentalno zdravlje u Palmotićevoj ulici u Beogradu, rečeno je u tom tužilaštvu.
     
    Ideja za zaključivanje Protokola, koji daje mogućosti da se protiv nasilnika ne vodi sudski postupak je, kako navode u tužilaštvu, potekla iz činjenice što su najčešći uzroci nasilja u porodici upravo zavisnost od alkohola ili poremećeni psihosocijalni odnosi.
     
    Odlaganje krivičnog gonjenja biće moguće kada tužilac u svakom konkretnom slučaju proceni da nije potrebno da se pokrene postupak protiv izvršioca krivičnog dela nasilja u porodici ali i drugih srodnih krivičnih dela.
     
    Pošto tim lekara sa Insistuta proceni da je to potrebno jer uzroci nasilja leže u poremećenom ponašanju ili zavisnosti od alkohola, osumnjičeni nasilnik će biti primljen na terapiju, odnosno lečenje. Ukoliko nasilnik ne bude poštovao pravila Instituta i predviđene mu terapije, tužilaštvo će nastaviti krivični progon i on će biti procesuiran u redovnom krivičnom postupku.
     
    U Prvom osnovnom tužilaštvu navode da će ova mera imati i preventivnu stranu jer će omogućiti da se otklone uzroci nasilja, a biće primenjiva samo uz pristakan osumnjičenog a u odredjenim slučajevima i oštećenog. Takođe tužilaštvo istituče da će ta mera moći da se primeni samo jednom i samo na neosudjivane osobe.
     
    Početkom meseca to tužilaštvo je zaključilo i Protokol o saradnji sa Specijalnom bolnicom za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, koji predviđa da lica koja su upotrebljavala drogu za lične potrebe budu upućeni na lečenje u tu ustanovu, uz odlaganje krivičnog progona.
     
    Pored toga, Prvo osnovno tužilaštvo je zaključilo i Protokol o saradnji sa „Zelenilom“ i „Gradskom čistoćom“ kako bi izvršioci lakših krivičnih dela za koja je zaprećena kazna do tri godine, bili podvrgnuti meri obavljanja društveno korisnog rada, umesto krivičnog progona.
     
    Iz istog razloga, sa Gradom Beogradom zaključen je Protokol o saradnji koji reguliše plaćanje novčanog iznosa u humanitarne svrhe.
     
    Novac prema tom Protokolu ide na račun Sekretarijata za zdravstvo, a uplaćuje ga osumnjičeni prema kom se primenjuje nera odlaganja krivičnog gonjenja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE