Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stavovi lekara o lečenju raka pluća

    Od oko 5.000 novoobolelih od karcinoma pluća, koliko se svake godine registruje u našoj zemlji, u 35 odsto slučajeva najčešće maligno oboljenje otkriva se na metastatskom nivou, a kod svakog četvrtog pacijenta u ranom stadijumu.
     
    Ovo su neki od najvažnijih zaključaka velikog istraživanja stavova lekara o lečenju metastatskog raka pluća, koje je uradila agencija Ipsos Strategic Marketing.
     
    Istraživanje, započelo prošle godine, obuhvatilo je 55 lekara koji se karcinomom pluća u medicinskoj praksi prosečno bave više od 16 godina. Svaki od njih pregleda oko 60 pacijenata na mesečnom nivou.
     
    Dominantan vid lečenja karcinoma pluća koji je metastazirao je hemioterapija, a u znatno manjoj meri primenjuje se kombinacija hemio i ciljanih terapija, dok se samo ciljana terapija u lečenju koristi u neznatnoj meri, zaključuje se u istraživanju.
     
    Istraživanje je obuhvatilo i stavove lekara o dostupnosti lekova, a 72 odsto lekara koji se bave karcinomom pluća smatra da bi na našem tržištu trebalo da budu dostupni još neki lekovi u lečenju ovog malignog oboljenja. Čak 69 odsto ispitanih lekara smatra da je potrebno povećati dostupnost novih lekova, čak iako se ne može očekivati izlečenje.
     
    Takođe, šest od 10 lekara smatra da bi na našem tržištu trebalo da budu dostupni još neki biološki lekovi kada je u pitanju metastatski karcinom pluća. Svega 20 odsto anketiranih misli da je u Srbiji dovoljno lekova za rak pluća.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE