Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Oko 2000 Venecuelanki zahteva besplatnu zamenu PIP implantata

    Blizu 2.000 Venecuelanki zapretilo je tužbom lekarima, privatnim klinikama i distributerima neispravnih implantata francuske kompanije Poli implant proteze (PIP), ukoliko ne dobiju besplatnu zamenu.
     
    Lokalna organizacija za zaštitu potrošača ANAUKO saopštila je da je Venecuela tokom prošle decenije uvezla oko 30.000 pari implantata PIP. Francuska kompanija prodala je 300.000 implantata širom sveta.
     
    Predstavnici ANAUKO najavili su planove da se u narednih nekoliko dana sastanu sa predstavnicima klinika, hirurga i kompanije, koje su uvezle sporne implantate radi razgovora o besplatnom uklanjanju i zameni.
     
    „Ukoliko lekari pristanu da daju svoje umeće, klinike, operacione sale, a uvoznik nove implantate, praktično ćemo imati sve što nam je potrebno da ovim ženama omogućimo besplatnu operaciju. Ukoliko pregovori propadnu u narednih 30 dana podnećemo tužbe protiv svih odgovornih tako da će svi platiti svoj deo“, rekao je predsednik udruženja potrošača Roberto Leon.
     
    Prema njegovim rečima, skoro 2.000 žena zainteresovano je za podnošenje pojedinačnih tužbi pošto je pokušaj podnošenja grupne tužbe u zastoju jer prethodni pravni tim nije dolazio na ročišta.
     
    Leon, takođe zastupa između 200 i 300 žena koje su podnele tužbe u Francuskoj protiv osnivača PIP Žan-Klod Masa, koji se suočava sa građanskim i krivičnim tužbama.
     
    Optužbe protiv „PIP“-a izazvale su strahovanja u više zemalja sveta, uključujući i Francusku, da implantati izazivaju rak dojke, zbog čega je hiljadama žena savetovano da ih uklone.
     
    Francuska firma je ranije saopštila da je procenat pucanja implantata sedam odsto, odnosno da dolazi do pucanja u jednom od 14 ugrađenih implantata.
     
    Između 300.000 i 400.000 žena u 65 država, od Evrope do Latinske Amerike, imaju ugrađene implantate kompanije PIP, koja je jedna od najvećih u ovoj oblasti. „PIP“ je proglasila bankrot 2010. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE