Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Unapređeno snimanje na ortopediji u Nišu

    Snimanje na Ortopedsko-traumatološkoj klinici Kliničkog centra u Nišu je potpuno komjuterizovano i više nisu potrebni filmovi niti diskovi, a takav vid omogućio je 100 puta jeftiniji rad, rekao je u petak  direktor te klinike Milorad Mitković.
     
    Kako je Centar za radiologiju već raspolagao centralnom jedinicom za digitalne radiografije, na klinici su sa šest punktova kompjuteri povezani sa centralnom jedinicom, pa klinika sada ima dostupne rendgenske snimke na monitorima daleko većeg kvaliteta, rekao je Mitković na konferenciji za novinare.
     
    Ovakav vid rada prvi put je primenjen u Srbiji u ortopediji, a sredstva za osposobljavanje komjuterskog sistema finasirao je sam Mitković, tako što se odrekao novčanog dela nagrade grada „11. januar“ koja mu je uručena početkom godine.
     
    Zahvaljujući saradnji Mitkovića sa Mašinskim fakultetom u Nišu ovaj vid komjuterizacije kombinovan je sa komjuterskom metodom preciznog izbora proteza za ugradnju i izbora najbolje tehnike lečenja.
     
    Niška ortopedsko-traumatološka klinika je poznata po ugradnji veštačkih zglobova, po lečenju preloma, korekciji deformiteta i produženja ekstremiteta na osnovu pronalazaka „Mitković“, koji su svetski poznati i priznati.
     
    Na niškoj klinici godišnje se uradi više od 2.200 velikih hiruških intervencija.
     
    Mitković je naveo da postoji lista čekanja i ona u proseku iznosi od šest do osam meseci.
     
    Trenutno na ugradnju veštačkog kuka čeka oko 350 pacijenata koji nisu vitalno ugroženi, ali Mitković ukazuje da sa ugradnjom veštačkog kuka ne treba žuriti.
     
    Veštački kuk treba ugraditi što je moguće kasnije jer se on razlabavi u proseku za oko 12 godina, navodi ovaj stručnjak koji je poznat širom sveta po svojim pronalascima u oblasti ortopedije i traumatologije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE