Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Upala doprinosi razvoju bolesti srca

    Prema rezultatima nove studije, protein koji je uključen u proces upale ima ulogu u razvoju koronarne bolesti srca, najčešćeg oblika srčane bolesti, koji za posledicu ima razvoj angine pektoris i srčanog udara.
     
    Koronarna bolest srca označava suženje unutrašnjeg prečnika koronarnih arterija aterosklerotskim plakom koji nastaje usled dugotrajnog oštećenja arterija hemijskim (holesterol, dijabetes, pušenje) i mehaničkim uticajima (arterijska hipertenzija) što dovodi do upalnog procesa i nakupljanja masti. Kako proces vremenom napreduje, aterosklerotski plak raste, zbog čega se smanjuje protok krvi kroz koronarnu arteriju, a samim tim i snabdevanje srčanog mišića kiseonikom, koja za posledicu ima nastanak angine pektoris i srčanog udara.
     
    Naime naučnici su mišljenja da bi lekovi koji ciljano deluju na protein interleukin-6 receptor (IL 6R) mogli da pomognu u sprečavanju razvoja koronarne bolesti srca. Trenutno postoji jedan takav lek, a primenjuje se u lečenju reumatoidnog artritisa. Naime radi se o tocilizumabu.
     
    Svakako treba da se istakne da su neke druge studije pokazale da osobe sa genetskom varijacijom proteina interleukin-6 receptora (IL 6R) koja umanjuje upalu, imaju manji rizik od razvoja srčane bolesti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE