Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nove vreće štite NS hibride od falsifikata

    Institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu je za predstojeću setvu kukuruza pripremio niz kvalitetnih hibrida različitih grupa zrenja, koji su upakovani u nove vreće s najsavremenijom zaštitom od eventualnog falsifikovanja, izjavio je danas Tanjugu stručnjak u toj naučnoj istituciji dr Đorđe Jocković.

    Jocković , koji je rukovodilac Odeljenja za kukuruz u tom Institutu, rekao je za Tanjug da bi setva kukuruza trebalo da počne u prvoj dekadi aprila, a očekuje se da najrasprostranjenija domaća žitarica i ovog proleća zauzme oko 1,3 miliona hektara.

    Jocković je preporučio ratarima da seju nekoliko različitih hibrida, pogotovo ukoliko to čine na većim površinama zemljišta.

    Novosadske sorte i hibridi će i u ovoj setvi, u konkurenciji sa semenima multinacionalnih kompanija koje su već nekoliko godina prisutne na domaćem tržištu, imati značajnu ulogu, a Jocković posebno izdvaja rane hibride poput NS 300, NS 3014 kao i NS 4023, NS 4030 i NS 4015 koji se odlikuju visokim prinosom i niskom vlažnošću.

    Poljoprivredni proizvođači bi, ukoliko još nisu obavili hemijsku analizu zemljišta, trebalo to da učine kako bi znali koji hibrid da seju, koliko i kakvog mineralnog đubriva da primene.

    Jocković, ističe da se na novim vrećama „NS seme“, uvedenim za ovogodišnju prolećnu setvu, nalazi precizno uputstvo za setvu i gajenje određenog hibrida, kao i najsavremenija zaštita od falsifikovanja semena, zbog čega poslednjih godina trpe i poljoprivrednici i Institut.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE