Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Koteks“ izvozi meso u EU

    Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović otvorio je danas u Surčinu novu klanicu u okviru mesne industrije „Koteks“ koja je dobila sertifikat za izvoz u Evropsku uniju (EU).
     
    Ministar Petrović je istakao da ovaj značajan događaj predstavlja konkretan korak ka korišćenju mogućnosti koje se otvaraju pred građanima Srbije posle „osvajanja kandidature“ za članstvu u EU.


    Petrović je rekao da je u novu klanicu investirano desetak miliona evra, a da je tokom 2011. u „Koteksu 100.000 svinja i 14.000 goveda prerađeno u meso i mesne prerađevine.

    Ministar je ukazao na neophodnost povećanja stočnog fonda u Srbiji, stočarske proizvodnje i poboljšanja rasnog sastava grla. Petrović je napomenuo da su nedavno ukinute dažbine za uvoz stoke za dalji tov u zemlji, kao i da će kompanije moći da koriste subvencionisane kredite sa kamatnom stopom od šsest odsto godišnje, u vrednosti do 500.000 evra.

    Ministar je kazao da je prošle godine iz Srbije izvezeno 1,5 miliona tona kukuruza, a prethodne dve godine dva miliona tona, što bi, kako je istakao, trebalo da završi u stočarskoj proizvodnji mesa.

    Generalni direktor „Interkomerca“ Goran Perčević naglasio je da ta kompanija dobijanjem izvoznog sertifikata za EU, može da „igra u evropskoj ligi“ i izrazio nadu da će dobijena šansa biti iskorišćena na najbolji mogući način. Perčević je rekao da kapaciteti te kompanije, nemaju nikakvu svrhu ukoliko iza njih ne stoji „vojska domaćih proizvođača, odgajivača stoke i proizvođača stočne hrane“, kako bi konkurentnost bila podignuta na viši nivo.

    U novu klanicu ugrađena je najsavremenija oprema holandskog proizvođača MPS koja obezbeđuje kapacitet 1.000 grla svinja i 200 grla junadi u jednoj smeni, što je pet puta više nego do sada. Nova klanica ima kapacitet koji omogućava klanje 120 svinja na sat ili 300.000 svinja na godišnjem nivou, kao i klanje 20 goveda na sat ili 50.000 utovljenih grla goveda godišnje.

    Mesna industrija „Koteks“ iz Beograda posluje danas u okviru poslovnog sistema „Interkomerc“. Preduzeće je osnovano 1992. i registrovano kao firma za proizvodnju, prodaju i preradu mesa. Kompanija poseduje niz sertifikata, među kojima je HAČP, HALAL, a na početku ove godine mesna industrija je dobila izvozni broj za tržiste Rusije i zemalja Zajednica nezavisnih država.

    Plasman na domaćem tržištu obavlja se preko velikih trgovinskih lanaca Delez, Idea, Merkator, Metro, Veropulos, Intereks…
     
    Pored korporatavnog brenda, „Koteks“ proizvodi i privatne robne marke za najrenomiranije trgovinske lance koji posluju u Srbiji i regionu.

    Mesna industrija „Koteks“ zapošljava 200 radnika.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE