Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ministar: Nestašica lekova je veštački izazvana

    Ministar zdravlja Zoran Stanković izjavio je danas da će problem nestašice citostatika, koja je veštački izazvana, biti rešen do kraja meseca.

     
    „Tržište citostatika će biti stabilizovano uskoro, naredne nedelje stižu prve doze, a do kraja meseca će se stabilizovati“, kazao je Stanković gostujući na B92.
     
    Ministar je pozvao građane da od sutra počnu da obaveštavaju ministarstvo o nestašici lekova, jer ono treba da reši problem, a ne mediji kojima su se do sada prvo obraćali. Stanković je naveo da je nestašica citostatika veštački izazvana i da je trebalo da sve ustanove, a ne samo njih pet, reaguju na vreme.
     
    „Ima čitav niz ljudi i institucija koji u tome (stvaranju nestašice) učestvuju. Nedostaje najjeftiniji citostatik (5fluorouracil), ostalih citostatika ima, ovaj koji je veoma jeftin nedostaje a nudi se jedan 50 do 100 skuplji“, kazao je Stanković i dodao da se taj veoma jeftini citostatik ne može koristiti samo kod tumora vrata.
     
    Prema njegovim rečima, nestašicu su prouzrokovali oni koji nisu mogli dovoljno da zarade na jeftinom 5fluorouracilu.
     
    „To je jedan od esencijalnih lekova, koga mora da bude, neko se potrudio da ga ne bude i moramo videti ko je taj neko. Iz svega toga proizlazi da neko je zaustavio priliv da bi ga zamenio skupljim“, kazao je ministar.
     
    On je naveo da će tražiti odgovornost institucija koje su se ponašale neodgovorno. Ministar je rekao da očekuje i da problem nedostatka inovativnih lekova za HIV bude uskoro rešen.
     
    „Lekova za HIV ima u određenim količinama, i svi zajedničkom akcijom možemo nadomestiti taj nedostatak“, kazao je on.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE