Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Električni automobil iz Srbije za svetsko tržište

    Srpska kompanija Faraon najavila je danas da će krajem 2013. predstaviti prototip električnog automobila sa nultom emisijom štetnih gasova, a otvaranje fabrike planira za 2015. godinu.

    Direktor te kompanije Vuk Stefanović rekao je da bi Srbija za tri godine mogla da postane proizvodjač električnih automobila, prenose beogradski mediji.

    Fabrika u Srbiji bi u prvoj godini proizvodila 2.000 vozila, u drugoj 10.000 automobila, a planirano je da u petoj godini od početka proizvodnje fabrika isporučuje 40.000 vozila koja će biti plasirana na tržište EU i Kine, ali i u južnu Koreju i Japan.

    Stefanović je kazao da će električni automobil biti napravljen od kompozitnih materijala, navodeći da su za njegov dizajn angažovani dizajneri iz Brazila. On je dodao da je planirano i otvaranje fabrike u Kini 2017. godine, što bi značilo ukupnu godišnju proizvodnju od 100.000 automobila od 2021. godine.

    Pored fabrike za sklapanje vozila, u Srbiji bi bila otvorena i prateća fabrika za preradu sirovina i kompozita za proizvodnju automobila. Stefanović je rekao da će to značiti zapošljavanje 1.050 radnika u petoj godini rada angažovanih u fabrici za sklapanje vozila i još 8.000 radnih mesta u dobavljačkom lancu.

    Na projektu su trenutno angažovani domaći inženjeri, a kada počne masovna proizvodnja u ceo proces će, kako je istaknuto, biće uključeni i svetski stručnjaci.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE