Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Legat Milića od Mačve nedovoljno poznat javnosti

    Iako jedinstvena po bogatstvu i lepoti, zaostavština Milića od Mačve sa čak 120 slika poklonjenih Kruševcu, malo je poznata široj javnosti. Domaćini i staratelji Legata sa galerijom koja ima jedinstvenu postavku – “Kosovo prvi prag Srbije” trude se da ožive ovaj dragoceni prostor i obećavaju da će ispuniti slikarevu želju koju je preduhitrila smrt – otvaranje Slikarske škole.
     
    Milić od Mačve nije doživeo da vidi jedinstven legat, o kome se danas stara Kulturni centar Kruševca. Kao sedište legata-galerije izabrana je stara zgrada žitnog mlina, kako bi, po rečima Milića od Mačve, “poput žitnog mlina proizvodila duhovnu lepotu i prenosila je generacijama koje dolaze”.
     
    – Slikar je postavio uslov da galerija mora biti u zgradi koja gleda na crkvu Lazaricu – priča za “Novosti” književnik Nebojša Lapčević, domaćin galerije, koja se prostire na tri nivoa, u 300 kvadrata.
     
    U delima preovlađuju ulja na platnu sa motivima poznije srednjovekovne istorije, kada je srpska država već bila na krhkim nogama. Kosvo kao simbol i motiv čini ovu originalnu zaostavštinu aktuelnom.
     
    – U odajama galerije govori duša jednog naroda – zapisao je slikarev veliki prijatelj, književnik Ljubiša Đidić, staratelj Milićeve zaostavštine u Kruševcu i predsednik Saveta Legata, koji je, pored ktitora Vladimira Tasića i prof. dr Pavla Bubanja, jedan od najzaslužnijih što je grad ispoštovao zavet Milića od Mačve.
     
    U Galeriji se, uz slike “Majka Jevrosima”, “Čestiti Hrebeljanovići”, “Knez Lazar i kneginja Milica”, čuva i prvi štafelaj slikara, njegov prepoznatljiv skiptar, kačket i plašt.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE