Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Onkološki institut dobio novi ultrazvuk

    Ultrazvučni aparat sa specijalnim sondama za pregled dojke, čija je vrednost oko 70.000 evra, doniran je Institutu za onkologiju i radiologiju Kliničkog centra Srbije.

    Aparat „Zonare“ koristi se za dodatna ispitivanja žena posle mamografije, za snimanje kod mlađih žena, kao i za dijagnostiku napalpabilnih lezija.

    Zahvaljujući aparatu, koji je donacija humanitarne organizacije „Lajflajn“ iz Čikaga, čiji je patron princeza Katarina Karađorđević, od sada će biti moguće raditi ultrazvukom vođene biopsije i na Institutu za onkologiju.

    Aparat omogućava i deset puta bržu obradu signala, a u zavisnosti od potreba može se koristiti kao stacionarni ili mobilni i u tom slučaju je težak oko 2,5 kilograma. Ultrazvučni aparat moguće je koristiti i za pregled abdomena i male karlice.

    Savetnik u Ministarstvu zdravlja Jugoslav Kelečević naglasio je da će donacija omogućiti bolje dijagnostikovanje i efikasnije lečenje malignih oboljenja.

    Prema rečima načelnice Odeljenja za dijagnostiku dojke Biljane Jakovljević aparat poseduje visoko-tehnološke karakteristike i predstavlja značajan korak u dijagnostikovanju malignih oboljenja.

    Jakovljević je naglasila da će sada moći da se vide manje promene i izrasline i da se kvalifikuju, što će doprineti tačnijoj interpretaciji oboljenja, kao i da će pacijenti brže dobijati dijagnozu i to u ambulantnim uslovima.

    Upotrebom aparata će se, dodala je Jakovljević, ostvariti i značajne uštede materijalnih sredstava. Princeza Katarina istakla je da je problem raka dojke u Srbiji veliki zbog čega je veoma važno da žene redovno i preventivno posećuju lekare.

    Potrebno je, dodala je princeza Katarina, i da se slični aparati nabave za kliničke centre u Nišu i Kragujevcu, kao i da svi pomognu lekarima da rade u što boljim uslovima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE