Čudotvorna svojstva lovora

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Čudotvorna svojstva lovora

  Lovor (Laurus nobilis) kao začin, kao lek, ili kao venac, od davnina je nezaobilazan u životu ljudi. Grančice ovog mediteranskog drveta karakterističnih listova bile su znak najveće časti i slave još u antičkim vremenima. Lovorov venac koji je ukrašavao glave pobednika olimpijada potekao je od Pitijskih igara u staroj Grčkoj, koje datiraju još iz 568. godine pre Hrista, a posvećene su bogu Apolonu.

  Prenoseći priče od davnina o lekovitosti ove biljke, listovi i bobice lovora zauzeli su vrlo važno mesto među začinima u većini savremenih svetskih kuhinja. Danas su najpoznatiji mediteranski, kao i kalifornijski lovorov list koji ima jači ukus.

  Prijatan miris listova koji se stavljaju u supe, variva, marinade, tamne sosove, paštete, salate, jela od mesa, divljači, ribe, potiče iz eteričnog ulja koje sadrži 50 odsto cineola. Iz lovorovog lista u hranu ulaze brojni minerali i vitamini, među kojima su posebno značajni vitamini A i C, a od minerala gvožđe i mangan, kao i kalcijum, kalijum, magnezijum.

  Lovorov list pomaže kod varenja, a isceđeno ulje iz svežih plodova koristi se za lečenje kožnih osipa, bolnih mišića, a takođe pospešuje bolju prokrvljenost.

  U lekovitosti lovor deluje kao antireumatik, antiseptik, baktericid, diuretik, sedativ, antitoksik. Pozitivno utiče na dobro raspoloženje. Istovremeno, lišće i plod delotvorni su i u lečenju histerije, kolika, neurastenije želuca, prehlada. Lovorovo ulje koristi se za lečenje bolova u ušima, modrica, istegnuća. Snažno analgetsko delovanje eterično ulje lovora čini gotovo nezamenljivim sastojkom u terapiji bolova. Isti efekat postiže se i kod lečenja težih gljivičnih oboljenja, kao što su gljivične infekcije noktiju, jer ovo ulje poseduje i jako protivgljivično dejstvo.

  Lovor je jedno od najdelotvornijih ulja za jačanje organizma i preventivu jer čisti limfni sistem, preporučuje se i kao provereno sredstvo za iskašljavanje, ali i kao sredstvo za lečenje proširenih vena.

  U lečenju dijabetesa efikasnim se pokazao čaj od ove biljke, kao i za odstranjivanje soli iz zglobova. Lovor se koristi i protiv glavobolje jer sadrži partenolide, sastojke koji blagotvorno deluju na migrenu. Sadrži i eugenol, supstancu koja deluje protivupalno i antioksidansno.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE