Koliko košta porođaj u Srbiji?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Koliko košta porođaj u Srbiji?

  Na porođaj se u Srbiji ne ide bez bar 500 evra! Što za ginekologa, što za anesteziologa. U poslednje vreme trend “čašćavanja” preselio se i na babice.
   
  Poslednje istraživanje koje je radilo Udruženje “Roditelj” pokazalo je dramatične rezultate. Naime, svaki drugi ispitanik ima ili je imao iskustva sa korupcijom u zdravstvenim ustanovama. Od četvrtine građana novac je direktno tražen, dok su pare od polovine “iznuđene” indirektno.
  “Sada ima mnogo manje korupcije i iznude novca u zdravstvu zato što se pare uzimaju mnogo suptilnije nego ranije”, kaže Bojana Selaković, iz Udruženja “Roditelj”.
   
  Ona navodi da “žene češće same nude ‘čast’, jer se osećaju nesigurno ako to ne urade. Misle da neće dobiti odgovarajuću uslugu. To pre svega podrazumeva da trudnoću vode privatno, kod lekara koji radi i u državnoj bolnici. One svakog meseca plaćaju preglede i analize koje mogu da odrade i besplatno. Tako, i ako se doktor pojavi na porođaju, ne uzme neke posebne pare, jer je žena sve to već preplatila dolazeći kod njega da vodi trudnoću”. 

  Anketa pokazuje da je skoro polovina žena iz državnih klinika upućivana u privatne ordinacije, kako bi tamo obavile sve dijagnostičke preglede. A koliko će novca biti odvojeno za zdravstvene radnike najviše zavisi od “zvučnosti” njegovog imena, ali i pomoći koju treba da pruži. 

  Tako, pojedini ginekolozi i anesteziolozi uglavnom uzimaju oko 250 evra za “prirodni” porođaj. Ukoliko žena namerači da se porodi carskim rezom, ova intervencija se plaća od 500 do 1.000 evra. Babicama ide od 50 do 100 evra. Ponekad čak i više. Ima slučajeva kada porodilje plaćaju i čistačicama. 

  “Najveću mogućnost za korupciju imaju one bolnice kojima je dozvoljeno da same odluče šta su standardne, a šta vanstandardne usluge. Čak i kad daju novac, koji im niko nije tražio, žene smatraju da to nije mito. Istraživanje je pokazalo da čak oko 40 odsto njih nije svesno da je i ‘čašćavanje’ – korupcija”, priča Selakovićeva. 

  Za novac koje žene plaćaju zdravstvenim radnicima, očekuju da ginekolog i anesteziolog dođu kad krene porođaj. Poželjna je i “privatna” babica, za koju kažu da odradi najveći deo posla. Osim para, zdravstveni radnici daruju se i alkoholnim pićem, sokovima, čokoladama ili cvećem. 

  “Iz iskustva sa trudnicama i porodiljama znam da je sve stvar privatnog dogovora i da su cene različite. Ništa od toga nije tajna i o tome se već godinama priča. Tako, u devetom mesecu, umesto da buduća majka bude smirena i opuštena, ona kreće u potragu za porodilištem, ginekologom, babicom i anesteziologom. To je besumučno traganje za dobrim i ljubaznim osobljem”, kaže Divna Miljković, predsednik Udruženja babica Srbije.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE