Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Proslava 180. rođendana Narodne biblioteke Srbije

    Narodna biblioteka Srbije obeležiće 27. i 28. februara 180 godina postojanja bogatim programom koji će obuhvatiti radionice, predavanja, koncerte, kao i stručno vođenje kroz izložbu „Srbija na karti Evrope i sveta“.
     
    Narodna biblioteka Srbije osnovana je 28. februara 1832. godine, a program obeležavanja 180 godina postojanja, počinje 27. februara potpisivanjem sporazuma o saradnji sa Arhivom Srbije i Filološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu. Sledi prezentacija „Tempus“ projekta i dva predavanja prof. dr Ana Marie Tamaro sa Univerziteta u Parmi (Italija), čije teme će biti „Novi ili inovirani bibliotečki servisi u digitalnom okruženju“ i „Uspostavljanje institucionalnih repozitorija u biblioteci“.

    Prezentaciju „Virtuelna biblioteka Srbije“ održaće Vesna Stevanović iz NBS-a, biće organizovana radionica „Oživljeni rukopisi“ Odeljenja za konzervaciju i restauraciju NBS, a o Beogradu i Srbiji u vreme osnivanja Narodne biblioteke Srbije govoriće književnica, akademik Svetlana Velmar-Janković.
     
    Centralna manifestacija obeležavanja jubileja i dodela Nagrade Narodne biblioteke Srbije za najbolju među najčitanijim knjigama u prethodnoj godini biće održana 28. februara u amfiteatru NBS-a. Narodna biblioteka pokreće i novi program „Dečja Narodna biblioteka Srbije“, u okviru koga će 28. februara književnici Ljubivoje Ršumović i Uroš Petrović razgovarati sa decom o nastajanju pesme i romana.

    Dekan Filološkog fakulteta u Beogradu prof. dr Aleksandra Vraneš održaće predavanje na temu „Putevi i raskršća Narodne biblioteke Srbije“.

    Oba dana predviđena su stručna vođenja kroz izložbu „Srbija na karti Evrope i sveta“, a posetioce će kroz postavku provesti autorke dr Olivera Stefanović i Maša Miloradović. Najavljen je i koncert Pevačkog društva „Mokranjac“ pri hramu Svetog Save u Beogradu sa dirigentom Jelenom Jež i svečani koncert orkestra „Metamorfozis“, kojim se završava program obeležavanja jubileja NBS-a.

    Ulaz na sve programe posvećene obeležavanju velikog jubileja je slobodan.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE