Razlozi zbog kojih je čaj najzdravije piće

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Razlozi zbog kojih je čaj najzdravije piće

    Najpopularnije piće u svetu, posle vode, je baš čaj. Ljudi širom planete ispijaju ga u ogromnim količinama koje se mere u milijardama litara. Blagotvorni učinci čaja poznati su od pamtiveka, a nova naučna istraživanja tek pokazuju koliko je on ustvari zdrav.

    Izdvojili smo nekoliko razloga zbog kojih je čaj odličan za vaše zdravlje

    Utiče na gubitak težine

    Jedinjenja u biljci Camellia sinensis (iz nje se dobijaju svi crne, zeleni i beli čajevi) blago ubrzavaju metabolizam i tako na dnevnoj bazi možete da sagorite dodatnih 50 kalorija. Iako se na prvi pogled radi o malom iznosu, akumulacijom tokom godinu dana možete da izgubite 2 ili više kilograma, a da se ne izložite dodatnom naporu. Takođe, japanski naučnici su 2011. godine otkrili dva jedinjenja u čaju, teaflavin i tearubigin, koji usporavaju proces debljanja.

    Utiče na koncentraciju

    Iako kofein može da vas drži budnima, drugo aktivno jedinjenje u čaju, aminokiselina L-teanin, pojačava vašu koncentraciju pozitivno utičući na moždane talase. Zeleni čaj je izvrstan izvor L-teanina, a preporučena doza je tri do četiri šoljice čaja dnevno. Takođe, kod ljudi koji rutinski uživaju u čaju zabeležena je manja koncentracija “stresnog” hormona kortizola.

    Može da pomogne u regenerisanju ćelija

    Čaj je jedan od najboljih izvora flavonoida, biljnih antioksidansa koji pomažu kod popravljanja oštećenih ćelija. Pomažući u regeneraciji oštećene DNK, čaj sprečava nekontrolisani, divlji rast ćelija, odnosno može da nas zaštiti od raka. Brojna istraživanja pokazala su da zeleni čaj može da uspori ili u potpunosti spreči razvoj raka dojke, melanoma, raka pluća, karcinoma debelog creva, raka jajnika, kao i raka bešike. Crni čaj je također pokazao slična zaštitna svojstva, ali on ima manju koncentraciju antioksidansa nego zeleni čaj.

    Štiti kosti

    Naučnici nisu sigurni na koji način čaj štiti kosti u postmenopauzi, ali uočeno je da žene u dobu od 65 do 76 koje svakodnevno uživaju u vrućem napitku imaju jače i čvršće kosti nego vršnjakinje koje ne piju čaj. Naučnici su uočili vezu između ispijanja crnog čaja i smanjenog rizika od lomova kukova kod muškaraca i žena iznad 50 godina. Takođe, osobe koje konzumiraju velike količine zelenog čaja imaju slabije šanse da dobiju osteoporozu. Naučnici još uvek proučavaju kako čaj deluje na kosti.

    Čuva vaše zube i desni

    Antioksidansi katehini iz čaja mogu protivupalno da deluju i da spreče rast štetnog kamenca, a fluor jača gleđ i na taj način se štiti zdravlje vaših zubi i desni. Studija iz 2009. godine pokazala je da ljudi koji piju četiri šoljice zelenog čaja imaju zdravije desni nego osobe koje ga konzumiraju u malim količinama. Istraživanje je sprovedeno u grupi od 940 Japanaca, a rezultati su objavljeni u stručnom magazinu Journal of Periodontology. S druge strane Tihog oceana, američki stomatolozi sa Univerziteta Ilinoj otkrili su da crni i zeleni čaj sadrže jedinjenja koja uništavaju kamenac i smanjuju kiselost u ustima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE