Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Alkohol smanjuje zapreminu mozga

    Dopamin je neurotransmiter u mozgu vrlo sličan adrenalinu, a ima ključnu ulogu u regulaciji raspoloženja. Dopaminski receptori deluju kao odbrambene snage mozga, štiteći ga skupljanjem od oštećenja alkoholom, usled čega se smanjuje i volumen sive materije, prenosi Daily Mail.

    Naučnici su smanjenje ukupnog volumena mozga i određenih regija tokom dugotrajnog konzumiranja alkohola dokazali skeniranjem mozga, a smanjenje je postalo značajno posle šest meseci opijanja.

    „Hronično alkoholisanje uzrokuje ozbiljno propadanje u višim delovima mozga, kao što je cerebralni korteks, koji je zadužen za kontrolu i obradu informacija“, rekao je vođa studije, dr. Petar Tanos.

    Takođe je naglasio da efekt nije jednak kod svih životinja na kojima je obavljeno testiranje, pa tako ni kod ljudi. Oni koji imaju prirodno više nivoe D2 receptora dopamina imaju dosta manje oštećenje mozga, od onih kojima ono nedostaje. Nedostatak D2 receptora se pogoršava konzumiranjem alkohola, a to objašnjava zašto su neki alkoholičari boljeg mentalnog stanja, a drugi nisu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE