Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ušteda struje ravna potrošnji 7.000 domaćinstava

    Beogradski mostovi i sva značajna zdanja ukrašena dekorativnom rasvetom do kraja vanredne situacije ostaće neosvetljeni. Na taj način grad se pridružio akciji štednje struje jer svaka ugašena sijalica povećava šanse da elektroenergetski sistem preživi period maksimalne potrošnje kilovata.
     
    Pored „zatamnjenja” blistavih građevina koje noću krase glavni grad, štednji struje doprineće i od sinoć za tri sata skraćen period rada javne rasvete, naglasio je Marko Stojanović, direktor Uprave za energetiku.
     
    Skraćenjem „radnog vremena” uličnih i potpunim gašenjem ukrasnih svetiljki, samo u glavnom gradu biće ušteđeno od 90.000 do 100.000 kilovat-časova. Prema rečima Stojanovića, toliko struje dnevno potroši 7.000 domaćinstava u Beogradu.
     
    – Dekorativno osvetljenje biće isključeno svim objektima priključenim na javnu rasvetu. Uputili smo dopise i vlasnicima zdanja koja ne pripadaju gradu, niti su osvetljena sa gradske mreže, ali troše struju na ukrasno osvetljenje, da to ne čine u predstojećem periodu. Efekat uštede isključenjem dekorativne rasvete je relativno mali, ali i to dobro dođe. Štednja je, međutim, velika kada se uračuna i skraćenje rada javnog osvetljenja. Ljudi su u zabludi ako misle da možemo da isključimo svaku drugu banderu. To je nemoguće jer nemamo daljinski sistem kontrole i u ovim uslovima izazvalo bi više štete nego koristi jer bi na minus 15 Celzijusa pola keramičkih delova i osigurača popucalo ako bismo krenuli da ručno odvrćemo sijalice – naglasio je Stojanović. 
     
    Zato je Sekretarijat za komunalno-stambene poslove odlučio da rasvetu uključi 45 minuta kasnije, u 17. 30 časova, umesto u dosadašnjih 16.45 časova. Deo građana će i po mraku kretati na posao jer će gradske svetiljke obasjavati ulice do 4.30 sati, umesto do 6.30. Stojanović napominje da će ova satnica važiti i u obodnim delovima grada.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE