Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Više od 5.500 zahteva za razmenu žita za đubrivo

    Više od 5.500 poljoprivrednika iz Srbije podnelo je zahtev za razmenu pšenice i kukuruza za mineralno đubrivo KAN, koja treba da omogući popunjavanje robnih rezervi žitaricama, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

     
    Savetnik ministra poljoprivrede Srbije Vladimir Petković kazao je agenciji Beta da je za prva dva dana od početka razmene Upravi za trezor podneto zahteva za oko 8.800 tona đubriva, što je 62 odsto ponuđenih količina od 11.190 tona KAN-a.
     
    Petković je podsetio da je prijavljivanje počelo 31. januara i da će trajati do 6. februara, a prema uredbi koju je Vlada Srbije usvojila 26. decembra i koja predviđa razmenu KAN-a za merkantilnu pšenicu i kukuruz roda 2011. i merkantilnu pšenicu roda 2012. Prema njegovim rečima, u slučaju da interesovanje i potražnja bude veća od ponuđene količine đubriva, država će možda razmotriti plasiranje dodatnih količina.
     
    Prema uredbi, svaki poljoprivrednik može da razmenjuje najviše 200 kilograma po hektaru površine zasejane pšenicom u jesenjoj setvi 2011. godine, ali najviše do 30 hektara. Razmena đubriva, kada se ono preuzima iz skladišta direkcije u Azotari u Pančevu, vrši se u paritetu jedan kilogram mineralnog đubriva za 1,3 kilograma merkantilne pšenice roda 2011. godine, jedan kilogram đubriva za 1,5 kilograma merkantilnog kukuruza roda 2011. godine i jedan kilogram đubriva za 1,35 kilograma merkantilne pšenice roda 2012. godine.
     
    Pariteti preuzimanja preko ovlašćenih skladištara sa skladišta direkcije su sledeći: jedan kilogram mineralnog đubriva za 1,4 kilograma merkantilne pšenice roda 2011. godine, kilogram đubriva za 1,6 kilograma merkantilnog kukuruza roda 2011. godine i jedan kilogram đubriva za 1,5 kilograma merkantilne pšenice roda 2012. godine.
     
    Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Branko Marinković kazao je agenciji Beta da je da je KAN pogodan za đubrenje soje, graška i mahunarki, ali i da je najpogodnije đubrivo u drugom prihranjivanju pšenice. Prema njegovim rečima, ukoliko bi se koristila neka druga vrsta đubriva za pšenicu moglo bi doći do velikih gubitaka.
     
    Marinković je kazao da se KAN proizvodi u Srbiji, koristi godinama i pogoduje zemljištu naročito u centralnom delu zemlje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE