Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    RS: Smanjena vrednost izvršenih građevinskih radova

    Vrednost izvršenih građevinskih radova u Republici Srpskoj u prošloj godini manja je za dva odsto u odnosu na 2010. godinu, pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS.
     
    Pokazatelji na samom kraju 2011. godine ipak su nešto bolji u odnosu na protekli period. Tako je vrednost radova u decembru 2011. godine u odnosu na decembar 2010. veća za 5,2 odsto, dok je u odnosu na prosečnu vrednost u 2010. godini veća za 53,2 odsto. Radovi u poslednjem mesecu prošle godine u odnosu na novembar povećani su za 18,9 odsto.

    Predsednik Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS Stanko Ivaštanin kaže da je u 2011. godini neznatno smanjena vrednost radova.

    „Iako pad nije bio veliki u 2011. godini, nije dobro što on nije zaustavljen. Kriza je pogodila čitavu privredu, a ovaj sektor posebno, jer ljudi u kriznim vremenima teže žive, banke pooštravaju uslove kreditiranja, što na kraju rezultira manjom potražnjom za stanovima, ali i smanjenjem investicija u infrastrukturne objekte“, naglasio je Ivaštanin.
     
    On je istakao da je veoma teško oceniti kakva će biti ova godina za građevince. „Nadamo se da će se u ovoj godini ipak zaustaviti pad i lagano krenuti napred. Ali to zavisi od stanja svetske ekonomije i refleksije na našu ekonomiju „, rekao je Ivaštanin.

    Da je kriza ozbiljno uzdrmala građevinski sektor Srpske pokazuje i podatak da je značajno smanjen broj radnika na gradilištima. U decembru 2011. godine u odnosu na decembar 2010. godine broj zaposlenih na gradilištima smanjen je za 11,1 odsto.

    Predsednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne delatnosti RS Mile Ribić ističe da su plate u građevinarstvu oko 30 odsto manje u odnosu na republički prosek. Osim toga kašnjenja u isplati su, prema njegovim rečima, od tri do devet meseci.

    „Mnoga preduzeća ne uplaćuju doprinose. Regres je prošle godine ispatila samo jedna firma, tako da govorimo samo o preživljavanju. I ova godina će sasvim sigurno biti veoma teška za građevinarstvo“, naglasio je Ribić. On je istakao da je prema grubim procenama u ovom sektoru prošle godine u RS otpušteno između 2.000 i 3.000 radnika.
     
    Ivaštanin kaže da je u 2009. i 2010. godini pad vrednosti radova bio veći od pada zaposlenosti u sektoru građevinarstva.
     
    „Kako se kriza produžava pad zaposlenosti je veći od pada vrednosti radova. U početku krize očekivalo se da ona neće trajati dugo i poslodavci su manje otpuštali, ali kako se kriza produžavala i stanje u građevinarstvu postajalo sve teže, broj radnika se smanjivao“, kaže Ivaštanin.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE