Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rešen problem otpada kragujevačke firme „Yugomedica“

    Dugogodišnji problem neadekvatnog smeštanja hemikalija nastalih prestankom rada firme „Yugomedica“ iz Kragujevca, kao i medicinskog i farmaceustkog otpada u napuštenom objektu u Jagodini je rešen, saopštilo je danas Ministarstvo za zaštitu životne sredine.


    U toku je prikupljanje ponuda za angažovanje ovlašćenog operatera za sakupljanje, transport i skladištenje tog otpada, navodi se u saopštenju i dodaje da su problemi rešeni po nalogu Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine.

    Otpad će biti skladišten „na lokaciji ovlašćenog operatera, do njegovog konačnog zbrinjavanja insineracijom u nekoj od zemalja Evropske unije, u skladu sa važećom zakonskom regulativom“.

    Inspekcija je utvrdila da je Radnički univerzitet u Kragujevcu vlasnik objekta u čijim prostorijama je na osnovu zakupa, preduzeće „Yugomedica“ obavljalo proizvodnju i promet dijagnostičkih test reagenasa, medicinskih preparata i opreme.

    Inspekcija je utvrdila da se u pomenutom prostoru nalaze hemikalije, različiti reagensi i preparati koje je potrebno adekvatno zbrinuti.

    Uz pomoć Skupštine grada, Radnički univerzitet je zaključio ugovor o preuzimanju zaostalih hemikalija sa Prirodno- matematičkim fakultetom, koji je dostavio izjavu da će se preuzete hemikalije koristiti isključivo za vežbe studenata hemije i biologije.

    Pored toga, 24. januara Prirodno-matematički fakultet preuzeo je zaostale hemikalije čime je razrešen dugogodišnji problem zbrinjavanja zaostalih hemikalija, nastao prestankom rada kompanije „Yugomedica“.

    Republička inspekcija za zaštitu životne sredine je u napuštenom objektu u Jagodini utvrdila da je medicinski i farmaceutski otpad skladišten u jednoj od podrumskih prostorija.

    Otpad je bio u originalnoj ambalaži, upakovan u kartonske kutije dok je u jednoj od prostorija u prizemlju, ukladištena neupotrebljavana oprema za infuziju.

    Objekat je obezbeđen a vlasniku je naloženo da zatečeni medicinski i farmaceutski otpad ukloni iz objekta predajom ovlašćenom operateru. Istim rešenjem je vlasniku objekta naloženo da pre preduzimanja bilo kakvih aktivnosti, o tome obavesti republičkog inspektora za zaštitu životne sredine, dodaje se u saopštenju.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE