Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Aranđelovac dobio prvi mamograf

    Opština Aranđelovac dobila je prvi mamograf zahvaljujući donaciji EU, a iz sredstava EU dodeljena su i vozila za potrebe vrtića u tom gradu i drugim opštinama.


    Mamograf koji je donirala Evropska unija je prvi mamograf u državnoj zdravstvenoj ustanovi u opštini Aranđelovac.

    Donacije su vredne oko 470.000 evra i realizuju se u okviru višegodišnjih projekata ulaganja u opremu i jačanja kadrovskih kapaciteta u zdravstvu, kao i projekata unapređivanja uslova u predškolskom vaspitanju i obrazovanju dece.

    U toku je obuka zaposlenih u aranđelovačkoj Opštoj bolnici za upotrebu mamografa, koji će početi da radi za 15-ak dana, a kako je prilikom predaje aparata rekao šef delegacije EU Vensan Dežer, to je jedna od 21 mamografske jedinice instalirane u Srbiji iz sredstava EU.

    Pomoć je uručena u okviru EU Projekta “Podrška uvođenju Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka” za koji je opredeljeno 5,6 miliona evra bespovratnih sredstava, rekao je Dežer na svečanosti, kojoj je prirustvovao i državni sekretar Ministarstva zdravlja Periša Simonović i predsednik arandjelovačke opštine Vlada Gajić.

    Kako je rečeno , rak je najveći uzročnik mortaliteta u Srbiji , a vise od 1.300 žena godišnje umre jer je dijagnoza ove bolesti uspostavljena prekasno.

    Ukazujući na važnost preventive, Simonović je naveo da od 50.000 stanovnika u Arandjelovcu, 35 odsto su žene od 45 do 69 godini, dobi povećanog rizika za oboljevanje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE