Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Beogradski festival igre od 28. marta do 12. aprila

    Deveti Beogradski festival igre predstaviće od 28. marta do 12. aprila vrhunske plesne produkcije, autore i izvođače koji u svetu mesecima unapred rasprodaju sale, najavila je direktor BFI balerina i koreograf Aja Jung.
     
    „Nakon višedecenijskog izostanka, Srbija uživa zavidnu poziciju na svetskoj plesnoj mapi, jer najzanimljiviji deo inostranih plesnih naslova svakog proleća stiže i na naše pozornice“, rekla je Jung najavljujući deveto izdanje BFI. Prema njenim rečima, „Njujork tajms“ pominje BFI po „najboljoj plesnoj selekciji“, berlinski magazin „BalletTanz“ opisuje ga kao „najreferentniji presek aktuelnog“ ili kao „plesnog trendsetera“ što je i definicija programa koji očekuje publiku.
     
    Na sceni Sava Centra gostovaće Nacionalni balet iz Madrida, koji je pre šest godina oduševio beogradsku publiku, zatim čuveni Holandski plesni teatar sa dve postavke koje po londonskom „Tajmsu“ „oduzimaju dah svojom tehničkom perfekcijom i vizuelnim efektima“ i montrealsku kompaniju La La La Human Steps sa „Novim komadom“ koreografa Eduarda Loka, najširoj publici poznatog kao najbliskijeg saradnika Dejvida Bouvija.
     
    U zemunski Madlenianum stižu francuska baletska diva i po mnogima najbolja balerina današnjice Silvi Gilem, i njen partner i koreograf Rasel Malifant, sa naslovom PUSH, ovenčanim nagradom Lorens Olivije. Gilem će prvi put igrati u Srbiji. Trupa Kidd Pivot iz Frankfurta dolazi sa predstavom „Tamne materije“ jedne od najzanimljivijih savremenih koreografkinja Kristal Pajt iz SAD, bubnjar i koreograf Hofeš Šehter sa svojom „Političkom majkom“, svojevrsnom sinergijom najboljih perkusionista i igrača na sceni. U Narodnom pozorištu u Beogradu, ali i u Novom Sadu i Zrenjaninu gostovaće plesna kompanija Džejkobi i Pronk iz SAD sa koreografijama koje potpisuju svetska koreografska imena Mauro Bigonceti, Icik Galili i Aleksander Ekman.
     
    „U „Atelje 212″ stiže Emanuel Gat, miljenik beogradske publike, sa novom predstavom koja je premijerno izvedena i bila najbolja na Bijenalu igre u Veneciji, protekle jeseni“, najavila je Jung. U Beogradskom dramskom pozorištu austrijska trupa „Liquid Loft“ izvešće plesnu studiju o društvenim mrežama a izraelska trupa Josija Berga, koja dolazi prvi put na BFI, predstaviće se sa dve predstave „Izgubljena životinja“ i „4 muškarca, Alisa, Bah i jelen“, iza kojih se, kako je kazala Jung, krije dobra igra i odličan „montipajtonovski“ humor.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE