Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Budva: Popust za gradnju hotela visokih kategorija

    Investitori koji se odluče da grade hotele sa 4 i 5 zvezdica duž obale Budvanske rivijere plaćaće komunalne takse niže za čak 75 odsto u odnosu na one koje su do sada važile. Odluku o tome doneo je opštinski parlament krajem nedelje koja je ostala za nama.
     

    Budva je odlučila da stimuliše graditelje hotela visokih kategorija, kojih je premalo za sve zahtevnije tržište, a prema usvojenoj odluci za kvadratni metar hotela visoke kategorije u ekskluzivnoj zoni naplaćivati 32 evra umesto dosadašnjih 128,15. Cena komunalija u prvoj zoni biće još niža – 25,63 evra za kvadratni metar.
     
    Investitor je obavezan da u roku od 36 meseci od dana potpisivanja ugovora o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta ispuni sve neophodne uslove za dobijanje upotrebne dozvole. U protivnom gubi pravo ostvarenog popusta i dužan je da sa opštinom pristupi zaključenju aneksa ugovora o plaćanju naknade po punoj ceni, bez ostvarenog popusta.
     
    Ministar turizma u crnogorskoj vladi Predrag Sekulić je istakao da će ova odluka biti značajna za dalji razvoj turizma jer se njome favorizuju hoteli visoke kategorije, ali i zbog toga što će privući strane investitore.
     
    Gradonačelnik Budve Lazar Rađenović je odbacio sve optužbe da će odluka biti primenjivana retroaktivno i da ima neki drugi, skriveni cilj.
     
    – Izgrađeni hoteli ne mogu dobiti popust. Cilj nam je da u vreme sveopšte krize, kada malo ko šta gradi, privučemo investitore koji će uložiti novac ovde, kao i da poboljšamo turističku ponudu. Praksa je, naime, pokazala da i Budvi, koja ima najbolje hotele na Crnogorskom primorju, nedostaje više objekata najviših kategorija. Bićemo veoma zadovoljni ako rezultat ove naše odluke budu dva-tri hotela koji će imati četiri i pet zvezdica – kazao je Lazar Rađenović.
     
    Na više mesta duž obale južnog Jadrana ekskluzivne lokacije zauzimaju dotrajali hoteli, građeni u doba socijalizma. U Tivtu i Herceg Novom su odlučili da njihovim vlasnicima znatno povećaju poreze kako bi ih primorali da rekonstruišu hotele sa 2 i 3 zvezdice, ali da ih i ruše i prodaju, da bi bili građeni novi, viših kategorija na tim mestima. Ministar Sekulić je pohvalio ovakve inicijative istakavši da i drugi duž primorja treba slično da postupe, jer je opšti cilj da bude što više hotela visokih kategorija duž cele obale. Negativan odgovor je stigao samo iz Ulcinja.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE