Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Započeta inspekcija nuklearne elektrane Ohi

    Stručnjaci iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) započeli su juče prvu inspekciju japanske nuklearne elektrane Ohi, koja je bila izložena “testu izdržljivosti” i to je ključni i neophodan korak za ponovno pokretanje nekoliko desetina postrojenja u kojima je obustavljen rad nakon krize nastale prošlogodišnjim zemljotresom i cunamijem u Fukušimi.
     
    Desetočlani tim IAEA ispituje reaktore tri i četiri u nuklearnoj elektrani Ohi u oblasti Fukui na zapadu Japana, gde je 13 reaktora smešteno u četiri kompleksa duž obale Japanskog mora.
     
    “Radujemo se što vidimo ovu vrstu specifikacija i poboljšanja koje je elektrodistribucija `Kansaj` načinila u nuklearnom postrojenju `Ohi`. To nam pruža šansu da vidimo na koji način ova postrojenja reaguju na određene instrukcije”, rekao je lider misije Džejms Lajons.
     
    Posle razmene mišljenja na sastanku, članovi misije IAEA izvršili su inspekciju pogonske jedinice uspostavljene iza zgrade u kojoj je smešten treći reaktor. Inspektori su nadgledali kako trojica radnika priključuju nekoliko kablova i pokreću agregat.
     
    Inspekcija IAEA usledila je sedmicu nakon što su zvaničnici japanske agencije za nuklearnu bezbednost dali preliminarno odobrenje za reaktore u postrojenju “Ohi”, što je korak bliže njihovom pokretanju. Japanske vlasti zatražile su da svi reaktori prođu testove izdržljivosti nakon nuklearne krize u Fukušimi i da izvrše neophodne modifikacije radi poboljšanja bezbednosti. Ovi testovi slični su onima, koji su sprovedeni u Francuskoj i drugim zemljama u Evropi, osmišljeni su za procenu kako postrojenja mogu da podnesu potrese, cunamije, oluje, gubitak električne energije i druge krize.
     
    U Japanu su trenutno od 54 reaktora u pogonu samo četiri i ukoliko neko od postrojenja uskoro ne dobije odobrenje za početak rada, ova zemlja neće imati operativan reaktor do kraja aprila.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE