Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Operaciju katarakte čeka 16.000 pacijenata

    Operacije katarakte u 22 centra u Srbiji trenutno čeka više od 16.000 pacijenata! Tamo gde su redovi manji, kao u Šapcu, Loznici, Zaječaru ili Ćupriji, poslednjima na listama operacije su zakazane za sledeći mesec, najdalje za mart, ali su u KBC ”Zvezdara” i Kliničkom centru Srbije već sada popunjeni svi termini do sredine februara 2014. godine! A, Kragujevac, Čačak i Vojnomedicinska akademija su sa rasporedom za operacije već ”ušli” u 2013. godinu.
     
    Najviše pacijenata na listi čekanja imaju najveći centri: KC Srbije – 4.048, KC Vojvodine – 2.481 i KBC ”Zvezdara” – 2.681…
     
    – Prema mogućnostima zdravstvenih ustanova, svih 16.000 pacijenata sa listi čekanja moglo bi da se operiše za godinu dana, pa i ranije, samo, izgleda, treba izvršiti preraspodelu i više uposliti oftalmologe u opštim bolnicama, gde liste čekanja nisu duge – kaže za ”Novosti” profesor dr Aleksandar Vuksanović, direktor Republičkog fonda zdravstvenog osaiguranja. – Sada utvrđujemo zašto se u pojedinim ustanovama tako dugo čeka na zahvat. Formirali smo stručnu komisiju, koju vodi prof. dr Miroslav Vukosavljević sa VMA i najduže za mesec dana očekujemo konkretna rešenja kako optimalno da iskoristimo kapacitete u oftalmologiji.
     
    U svim centrima godišnje se uradi oko 15.000 operacija katarakte, a činjenica da se samo na VMA obavi 3.500 zahvata, pokazuje da svi ne rade istim tempom.
     
    – To je maksimalno što možemo da uradimo u tri sale sa sedam oftalmologa za kataraktu – kaže za ”Novosti” profesor dr Miroslav Vukosavljević, načelnik oftalmologije u VMA. – Možda bismo mogli još samo da osposobimo dodatnu salu za ambulantne operacije.
     
    RFZO sad hoće da uproseči vreme čekanja na operaciju katarakte, a jedna od ideja je da se pacijenti sa tercijalnog nivoa, preusmere na sekundarni, a da se u KCS rade samo najkomplikovanije operacije.
     
    – U svakoj sali na oftalmologiji dnevno može da se uradi 20 operacija, ali se ne radi – kaže za ”Novosti” profesor dr Branislav Đurović, predsednik Udruženja hirurga katarakte. – Delimično je to i zbog diskontinuiteta u nabavci potrošnog materijala. Početkom godine svaka bolnica daje procenu koliko operacija može da uradi: regionalna 500, a KCS – 5.000, ali da bi se to realizovalo bolnice moraju da dobiju odgovarajuća sočiva.
     
    Do sredine prošle godine bolnice su same nabavljale potrošni materijal, a onda je uvedena centralizovana nabavka.
     
    – Za ovu godinu je ugovorena velika količina sočiva, koja se ugrađuju prilikom operacije katarakte, i ako stručna komisija predloži da se pacijenti sa tercijalnog, preusmere na sekundarni nivo radi operacija katarakte, za njima će ”krenuti” i intraokularna sočiva – kaže prof. Vuksanović.
     

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE