Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otvoren 8. festival dokumentaraca „7 veličanstvenih“

    Osmi Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma „Sedam veličanstvenih“ otvoren je večeras u Centru „Sava“.
     
    Festival je otvorio direktor festivala Zoran Popović, a prisutnima se obratio selektor festivala filmski poslenik iz Danske Tue Stin Miler, kao i britanski reditelj Geri Tarn, čiji je film „Prorok“ prikazan nakon zvaničnog dela.
     
    „Nakon sedam izuzetnih godina osećamo se da smo na novom početku, zaista duboko i najiskrenije osećamo da je to pravi i uzbudljivi početak iz kog nastaje ponovo nešto novo“, rekao je Popović, dodavši da ne zna da li može da se raduje, jer ga je jutrošnja vest o smrti grčkog reditelja Tea Angelopulosa veoma pogodila.
     
    Popović je istakao da filmovi koji dolaze pred nas postavljaju teška pitanja vezana za život i ponovo nas uče kako da se radujemo u teškim trenucima.
     
    Selektor festivala Stin Miler, koji je oko vrata stavio šal na kome piše „Srbija“ rekao je da na ovom festivalu nema takmičenja i nagrada kao u sportu.
     
    „Bolje je reći da je nagrada upravo to što su filmovi izabrani da budu prikazani na ovom festivalu“, istakao je on.
     
    Popović je nakon selektorovog obraćanja pozvao sve goste festivala koji su danas stigli da se popnu na pozornicu, a tu su bili Migel Gonsalveš Mendeš reditelj filma „Žoze i Pilar“, Audrius Stonis iz Litvanije autor dokumentaraca „Raminom“, Britanac Geri Tarn, reditelj dokumentarca „Sjaj kurvi“ Mihail Glavoger, kao i direktor fotografije filma „Život negde daleko“ Ksavijer Arpino.
     
    Nakon predstavljanja gostiju publici se obratio reditelj Tarn, koji je delove za njegov novi film „Prorok“ snimio kada je 2007. godine gostovao na istom festivalu sa filmom „Crno Sunce“. On je istakao da kada ide u neki nepoznati grad ponese kameru i zabeleži ono što vidi.
     
    „Moja osećanja za Beograd su bila veoma posebna i ja sam to pokušavao da uhvatim i da stavim u kontekst u kojem ćete videti više gradova i da Beograd postane deo jednog kompozitno imaginarnog grada“, objasnio je Tarn.
     
    Nakon projekcije filma „Prorok“ u velikoj sali Centra „Sava“ je prikazan i portugalski film „Žoze i Pilar“ Gonsalveša Mendeša, koji govori o odnosu između pisca, nobelovca Žozea Saramaga i njegove žene, novinarke Pilar del Rio.
     
    Pored gostiju koji su večeras prisustvovali otvaranju, na festival će doći i reditelj Fernan Melgar sa dokumentarcem snimljenim u Švajcarskoj „Specijalni let“, kao i Gereon Vecel (Nemačka), reditelj filma „El Bulli – Kuvanje u procesu“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE