Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Miša Majski gost Beogradske filharmonije

    U ciklusu „Hod po žici“ u petak 27. januara sa Beogradskom filharmonijom će nastupiti jedan od najpoznatijih svetskih violončelista Miša Majski.
     
    „Nakon tri novogodišnja programa za redom, Filharmonija nastavlja sezonu u drugačijoj atmosferi. Pod upravom Vladimira Kulenovića, dirigentske zvezde u usponu, na programu su Intima za gudački orkestar Miloja Milojevića, Šostakovičev Koncert za violončelo i orkestar br. 1 i Simfonijske igre S. Rahmanjinova“, piše u najavi koncerta.

    Miša Majski je jedini violončelista na svetu koji je studirao kod dvojice velikana – Mstislava Rostropoviča i Gregora Pjatigorskog. Posle debitovanja sa Lenjingradskom filharmonijom, sa samo 17 godina, dobio je nadimak „Rostropovič budućnosti“. Rostropovič je o svom učeniku rekao njegovo muziciranje kombinuje poetičnost i izuzetnu delikatnost sa snažnim temperamentom i briljantnom tehnikom.“ Rođen je u Litvaniji, započeo školovanje u Rusiji, gde je proveo 18 meseci u zatvoru i radnom kampu, nakon čega se preselio u Izrael.

    Danas, Majski je gost najvećih muzičkih centara kao što su London, Pariz, Beč, Njujork I Tokio. „Sviram na italijanskom violončelu, sa francuskim i nemačkim gudalom, austrijskim i nemačkim žicama, ćerka mi je rođena u Parizu, najstariji sin u Briselu, srednji u Švajcarskoj, a najmlađi u Italiji. Vozim japanska kola, nosim švajcarski sat, indijsku ogrlicu i osećam se kao kod svoje kuće gde god ljudi cene klasičnu muziku i uživaju u njoj.“ – reči su ovog violončeliste, koji sebe smatra stanovnikom sveta.

    Ekscentrični umetnik smatra da je emotivna komunikacija sa publikom ono što pravi razliku između odličnog muzičara i velikog umetnika. Često nastupa i sa ćerkom Lili, pijanistkinjom i sinom Sašom, violinistom.

    Dirigent Vladimir Kulenović dobitnik je stipendije Bruno Valter i kao jedan od trojice posdtiplomaca primljen je na Džulijard, gde je pod mentorstvom šefa-dirigenta Njujorške filharmonije Alana Gilberta postavio temelje za karijeru koju munjevitom brzinom gradi u Americi, Evropi i Aziji. Kulenović je prošlog marta debitovao sa Beogradskom filharmonijom.

    Pred nastup u petak Kulenović je rekao: “Srećan sam što ponovo sarađujem sa orkestrom BGF. Nakon skoro godinu dana opet nastupam u rodnom gradu, i primećujem da je orkestar još napredovao. Sa nestrpljenjem čekam koncert u petak!” U okviru ovog ciklusa, na pet koncerata, sa Beogradskom filharmonijom će do kraja sezone u ciklusu „Hod po žici“ nastupati još i čuveni violinista Julijan Rahlin, violista orkestra Metropoliten opere Milan Milisavljević, kao i solo kontrabasisti Beogradske filharmonije Ljubinko Lazić i Filip Savić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE