Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šafran – začin za bolje raspoloženje

    Šafran se već već hiljadama godina koristi kao dodatak čaju ili jelima s pirinčem i mesom kojima daje specifičan ukus. Popularni crvenkasto-zlatni začin takođe pomaže i u ublažavanju simptoma predmenstrualnog sindroma (PMS-a) i depresije, potvrđuju najnovija istraživanja naučnika sa Teheranskog medicinskog fakulteta.
     
    Nedavno je vodeći istraživač na tom fakultetu, doktor Šahin Akhondzadeh, sproveo istraživanje u kojem je pedeset žena s PMS-om dobilo dve (15 mg) kapsule sa šafranom, a isto toliko žena dve placebo kapsule dnevno za vreme dva menstrualna ciklusa. Lekar je svakodnevno beležio njihove simptome, a istraživanje je na kraju pokazalo kako su kod više od tri četvrtine žena koje su uzimale šafran simptomi PMS-a, kao što su promenljivo raspoloženje i depresija, bili duplo manje izraženi, dok se u placebo grupi to dogodilo samo sa osam odsto žena.
     
    Doktor Akhondzadeh je već i ranije istraživao uticaj šafrana na ljudsko telo i došao do zaključka da šafran ima efekat sličan pojedinim antidepresivima. On tvrdi kako šafran doprinosi oslobađanju hormona sreće, odnosno serotonina, u mozgu.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE