Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Svetska Banka predviđa pad cena hrane u 2012.

    Ove godine se očekuje pad cena poljoprivrednih proizvoda za 11%, kao posledica slabljenja globalne ekonomije – ali samo ako cene energenata ostanu stabilne, prema procenama Svetske Banke.


    Uslovi usporene tražnje i poboljšane ponude trebalo bi da dovedu do pada cena, iako ekonomske fluktuacije mogu proizvesti nove nestabilnosti, upozorava godišnji izveštaj, „Globalne ekonomske perspektive“.

    Usporen rast poslednjih meseci već je značajno ublažio cene sirovina, napominje izveštaj, dodajući da bi smanjen prihod proizvođača trebalo „delimično da nadoknade“ niže cene nafte i đubriva.

    Globalne cene hrane pale su 14% od februara, uz pad cena kukuruza i soje od 17% odnosno 15% od leta, zbog poboljšanih izgleda ponude – iako je cena pirinča porasla 14%, delimično zbog povećanja garancijskih cena Tajlanda.

    Prosečne cene pšenice i kukuruza trebalo bi da budu niža za 9% odnosno 12% u odnosu na 2011. godinu, navodi Svetska Banka, uz predviđeni pad cena pirinca od 6%, kao i cena soje i palminog ulja od 16% odnosno 20%.

    Sa druge strane, iako se očekuje rast globalne ekonomije od 2.5% u 2012., Evropa „izgleda ulazi u još jednu recesiju“, ističe se u izveštaju, uz predviđeno zaduživanje evrozone od 0.3% ove godine.

    Prema predviđanjima, prosečne cene svih proizvoda osim ulja pašće za 9.3% u 2012. godini i dodatnih 3.3% u 2013., nakon skoka od 22% i 20.7% respektivno u poslednje dve godine, dodaje se.

    Cena energije ključni faktor

    Energija je „posebno važna odrednica“ poljoprivrednih cena i stoga „značajan rizik“, tvrdi se u izveštaju, predviđajući da će niže cene ulaza ove godine doneti niže cene proizvodnje, kao i prodajne cene useva koji se koriste u ishrani.

    Ipak, izgledi su „neizvesni“, priznaje ova organizacija. Cene energije i đubriva ostaju visoke – sa trenutnih 2.2% udela proizvodnje bio-goriva u ukupnoj svetskoj tražnji sirove nafte, prilično slabim američkim dolarom i niskim nivoom zaliha na većini tržišta žitarica – iako je cena nafte u poslednje vreme popustila.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE