Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pod zaštitom 70 osoba

    Srpska policija u ovom trenutku danonoćno čuva 70 osoba za koje postoje procene da bi njihovi i životi članova njihovih porodica mogli da budu ugroženi. Na listi su državni i policijski funkcioneri, čelnici vladajućih i opozicionih stranaka, biznismeni, sportisti…
     
    Obezbeđivanje ovih ličnosti organizovano je u tri smene, pa je prema procenama na tom poslu angažovano blizu hiljadu ljudi. O tačnom broju angažovanih policajaca, ipak, teško je govoriti, jer neki od opozicionih političara imaju samo vozača koji je istovremeno i telohranitelj, a jedan od nekadašnjih najviših državnih zvaničnika ima samo patrolu policije koja dežura ispred njegove kuće.
     
     
    Posebno odeljenje u MUP Srbije svake godine procenjuje opasnost i rizik za svaku štićenu osobu – kaže naš izvor iz policije.

     – Neke osobe godinama imaju obezbeđenje, a nekima se brzo ukine jer se proceni da nema više opasnosti. Posebno obezbeđenje dobija se zbog funkcije koju neko obavlja, ali i zbog pretnji ili operativnih podataka da je nekome bezbednost ugrožena. Važnu ulogu u dodeljivanju zaštite imaju informacije koje dobijamo od bezbednosnih službi.

    Pretnje, koje su ovih dana upućene najvišim državnim funkcionerima, čelnicima MUP-a, pa čak i patrijarhu Irineju, samo su dodatno podigle stepen budnosti svih koji se brinu o bezbednosti štićenih osoba.

    Među štićenima najviše je ljudi iz pravosuđa. Tu su sadašnje i bivše sudije i tužioci, kako specijalnog suda i tužilaštva, tako i njihove kolege iz nižih instanci. Na spisku, u koji su „Novosti“ imale uvid, nalazi se i nekoliko sportskih radnika, direktori dve televizije i dve novinarke. Posebno obezbeđenje ima i jedan od ambasadora, jedan političar iz Vojvodine, premijer, zamenik premijera, neki ministri i funkcioneri u ministarstvima, kao i nekoliko biznismena najvišeg profila.
     
    Policija čuva i prestolonaslednika, bivše državnike, kao i udovicu Josipa Broza Tita. Zaštitu ima i porodica ubijenog premijera Đinđića.
     
    Goran Mandić, sa Fakulteta bezbednosti, kaže da broj ličnosti koje su pod neposrednom zaštitom policije nije ključan za bezbednost.
     
    – Obezbeđenje ličnosti uvek se organizuje u više prstenova, a onaj neposredni oko neke osobe je samo jedan mali deo čitavog procesa – objašnjava Mandić. – Ključne su informacija bezbednosnih službi na osnovu kojih se atentati sprečavaju i pre nego što do njih dođe. Svega nekoliko atentata sprečilo je neposredno obezbeđenje. Najvažniji su operativni podaci.
     
    Pored policije o bezbednosti srpskih funkcionera brine i elitna vojna jedinica „Kobre“. Oni čuvaju predsednika Republike, ministre odbrane i pravde, kao i načelnika Generalštaba Vojske Srbije.
    Visoke državne funkcionere pripadnici ove jedinice čuvaju u najužem prstenu, dok su u širim krugovima njihovog obezbeđenja i drugi državni organi – bezbednosne agencije i policija. Njihovo radno vreme je neprekidno, jer su nerazdvojni od ličnosti za čuju su sigurnost zaduženi. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE