Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evropske banke ostaju na Balkanu

    Banke se neće povlačiti iz istočne i jugoistočne Evrope, što uključuje i Srbiju, ali će se i dalje teško dolaziti do povoljnih kredita.


    Da se privrede zemalja u razvoju ne bi dovele do kolapsa, postignut je dogovor o još jednoj Bečkoj inicijativi, delom osmišljenoj po uzoru na sličan sporazum iz 2009. godine koji je sprečio finansijski kolaps u istočnoj Evropi nakon izbijanja krize. Nacionalne vlasti, nadležni u Evropskoj uniji i međunarodne finansijske institucije dogovorili su se da banke nastave s radom.

    Ciljevi nove inicijative o kojoj je postignut 

    dogovor u Beču ipak su daleko skromniji od onih iz sporazuma od pre tri godine, kada se od njih tražilo da zadrže ulaganja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi. Sada se očekuje samo da uspore tempo smanjenja zaduživanja i da spreče krizu finansiranja u toj regiji.

    – Bečki sporazum može biti dobar po nas ukoliko ne povećavamo javni dug, odnosno ne prekoračimo zacrtani nivo od 45 odsto BDP – kaže prof. Milan Kovačević, ekonomski analitičar. – U tom slučaju banke će ostati ovde, odobravaće zajmove, i to sa kamatama koje mogu da budu i niže nego do sada. Ali ukoliko nastavimo da se zadužujemo, i pređemo zacrtanu granicu, banke imaju pravo da zbog rizika ograniče i poskupe kredite, pa i da odu iz zemlje.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE