Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MOL prodaje naftna polja INA-e u Siriji?

    Kako je objavio „Jutarnji list“, mađarska naftna i gasna kompanija MOL ima ‘tajni plan’ za prodaju naftnih polja u Siriji čiji je vlasnik INA, a koje navodno vrede 20 mlrd. dolara.
     
    Pri tome se ‘Jutarnji list’ poziva na ‘informacije iz međunarodnih poslovnih krugova’, a prema njima MOL ‘već duže vreme sistemski priprema teren za prodaju naftnih i gasnih polja ruskim investitorima’. Kako se pri tome takođe ističe, ta odluka se opravdava nemirima u Siriji, nemogućnošću uspešnog nastavka poslovanja i neizvesnošću daljeg razvoja događaja.
     
    U skladu s time su s polja Hayan i Aphamia povučeni radnici INA-e, iako za time nije bilo potrebe jer sigurnost nije bila ugrožena. ‘Teorija zavere’ ide dalje i tvrdi se da se prodaja polja opravdava ‘nesklonošću sirijskih vlasti prema činjenici da je MOL izgrađen kapitalom jevrejskog porekla’ pa je ‘ruski kupac logičan izbor s obzirom na dobre sirijsko-ruske privredne i političke odnose’.
     
    Konačno, navodno se namerava sprovesti dalje restruktuiranje INA-e pa čak se razmatra i opcija da se Odsek za istraživanja i razvoj prebaci u Budimpeštu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE