Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Susret Šekspira i Nušića u Jagodini

    Festival “Dani komedije”, pozorišni festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije, po četrdeset prvi put tradicionalno se održava od 20. do 27. marta u Jagodini.
     
    Prema rečima selektorke festivala Ane Tasić, publici će biti ponuđen izuzetno kvalitetan, stilski bogat, a tematski veoma sadržajan program. Tokom festivalske sedmice biće izvedene dve najnovije komedije najznačajnijih savremenih srpskih komediografa, „Kumovi“ Dušana Kovačevića i“Svojta“ Nebojše Romčevića. 

    “Biće igrana i dva veoma smela, radikalna i provokativna tumačenja klasike, strane Vilijama Šekspirai domaće Branislava Nušića, koja na različite načine ispituju savremena značenja komediografske tradicije”, rekla je Tasić u razgovoru za Tanjug. Reč je o Šekspirovoj „Komediji zabune“ i Nušićevoj „Ožalošćenoj porodici“, kazala je ona i dodala da će publika videti i „jedno suptilno čitanje nešto starijeg Kovačevićevog teksta “Urnebesna tragedija”. 

    Publika će konačno videti i predstavu koja je, iako pisana za pozorište, prvo doživela filmsku verziju. Reč je o komadu „Sedam i po“ Miroslava Momčilovića. U okviru festivala biće igrana još jedna engleska komedija, ali savremena. Reč je o delu „Dobri ujkica“ Alana Ejkborna koja se kritički bavi globalnim fenomenom, veoma značajnim i u Srbiji, objasnila je Tasić. 

    “Na planu sadržaja ovih sedam predstava, u zvaničnoj konkurenciji za nagrade, pokreću pitanja koja nas se danas u Srbiji itekako tiču”, rekla je ona.  To su sudbina uništene radničke klase („Kumovi“ i „Svojta“), korumpiranost politike („Svojta“ i „Kumovi“), teška ekonomska kriza („Kumovi“, „Svojta“, „Dobri ujkica“), problemi prodora kapitalističkih tržišnih principa u naš sistem („Dobri ujkica“, „Svojta“), uticaj medija („Komedija zabune“, „Svojta“), kriza institucije porodice („Kumovi“, „Svojta“, „Urnebesna tragedija“, „Ožalošćena porodica“), ukorenjenost palanačkog mentaliteta („Ožalošćena porodica“), preispitivanje jugoslovenskog nasleđa i jugonostalgije („Sedam i po“), objasnila je Tasićeva. 

    Tasić smatra da nijedna predstava nije izolovana od naše stvarnosti, ne zaboravlja je, niti je gura pod tepih, već joj se direktno konfrontira, napomenula je Tasićeva. 

    „Kao i nekoliko prethodnih godina, preovlađuju crni humor, apsurd, tragikomedija“, kazala je Tasić, koja je već šesti put uzastopno selector festival. Ona smatra da, kako su ove komedije upadljiv odraz našeg društva, u njima nema prostora za bezazlenost i idiličnost, one su izrazito gorke i surove, ali su istovremeno i oslobađajuće, 

    Na ovogodišnjim „Danima komedije“ nastupiće pozorišta iz Beograda, Novog Sada, Niša, Subotice i Banjaluke.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE