Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Prefinjeni svet porcelana“ u Belom dvoru

    Izložba „Prefinjeni svet porcelana“ otvorena je večeras u Belom dvoru, a njeni posetioci će moći da se upoznaju sa zbirkom porcelana i keramike koja se čuva u Dvorskom kompleksu na Dedinju.

    Izožene predmete, koji su prikupljeni u skladu sa ličnim ukusom članova kraljevske dinastije Karađorđević ili dobijeni na poklon, svi zainteresovani će moći da vide od sutra pa do 25. januara.

    Kako je navedeno u saopštenju Kancelarije za odnose sa javnošću porodice Karađorđević, radi se o trećoj izložbi pod zajedničkim nazivom „Blago Dvorskog kompleksa“, tokom kojih je javnost upoznata sa retkim i vrednim kulturnim nasleđem kraljevskih dvorova.

    Na izložbi su predstavljeni predmeti upotrebne i dekorativne namene od porcelana i keramike u kombinaciji sa različitim ukrasima od plemenitih metala, sa pozlatom, oslikani rukom nekog od starih kineskih majstora iz 18. veka ili nastali u prestižnim zapadnoevropskim radionicama 18, 19. i 20. veka.

    Izloženi predmeti – vaze, dekorativni tanjiri, ćupovi, figurine, servisi, setovi za čaj – birani su prevashodno prema umetničkoj vrednosti i kvalitetu izrade.

    Otvarajući izložbu princ Aleksandar Karađorđević izrazio je uverenje da će posetioci u njoj uživati i da će ih ona podstaći da razmišljaju o tradiciji i umetnosti, kao i o tome da lepo može bit i korisno u svakodnevnom životu.

    Otvaranju izložbe prisustvovali su ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković, direktor Muzeja primenjene umetnosti Ljiljana Miletić – Abramović, kao i ambasadori Argentine Mario Eduardo Bosi de Eskura, Bosne i Hercegovine Boriša Arnaut, Brazila Alešandre Ador Neto, Nemačke Volfram Mas, Indonezije Semuel Samson, Izraela Josef Levi i Norveške Nils Ragnar Kamsvag.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE