Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Paraćin: Još jedna šansa za bebe

    Grad na Crnici pridružio se malobrojnim opštinama u Srbiji koje rade na povećanju nataliteta tako što parovima bez dece finansiraju treći pokušaj vantelesne oplodnje. Uslov je da je žena mlađa od 40 godina i da je iskoristila obe šanse koje daje Republički zavod za zdravstveno osiguranje.


    Tatjana Žikić, sekretar SO Paraćin, kaže za „Novosti“ da je reč o novini koja je omogućena usvajanjem opštinske odluke o socijalnoj zaštiti. To je potpuno novi oblik materijalne podrške koju opština pruža, pa ima i socijalnu notu.

    – Pravo da ostvari ovu naknadu ima porodica koja zbog steriliteta nema dece, a u postupku je vantelesne oplodnje. Uslov je da je žena mlađa od 40 godina i da je već imala dva pokušaja vantelesne oplodnje koja je finansirao RZZO. Takođe, potrebno je i da bračni ili vanbračni par živi u paraćinskoj opštini najmanje godinu dana pre podnošenja zahteva – objašnjava Tatjana Žikić.

    Opština finansira troškove postupka u celini ako ukupna primanja para ne prelaze tri prosečne zarade u Srbiji. To je blizu 120.000 dinara. Ukoliko par zarađuje izmeću tri i četiri proseka, troškovi se nadoknađuju 50 odsto. Žena može da izabere na kojoj će klinici da obavi postupak, ali opština plaća svotu po kojoj se taj postupak radi na beogradskom GAK. To je oko 205.000 dinara.

    Zainteresovani parovi zahteve već mogu da podnesu Odeljenju za javne službe i lokalni razvoj. Uz ostalu dokumentaciju, potrebno je da imaju zakazan termin za oplodnju u nekoj od ovlašćenih ustanova i profakturu. Novac opština uplaćuje direktno na račun klinike. Naknada se odobrava po redosledu zahteva, ali prioritet ipak imaju žene koje u tekućoj godini navršavaju 40. godinu.
     


    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE