Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prva centrala na biogas u Srbiji za mlekaru iz Blaca

    Blace će biti prva opština u Srbiji koja će koristiti struju proizvedenu u električnoj centrali koja koristi biogas i to od marta ove godine, izjavio je danas predsednik te opštine Radoje Krstović.
     
    – Centrala na biogas, kapaciteta od jednog megavata, će početi da radi zahvaljujući saradnji opštine sa mlekarom „Lazar“ koja je u njenu izgradnju uložila 2,2 mil EUR – kazao je on agenciji Beta.
     
    Krstović je istakao da je reč o najvećoj investiciji u tom kraju, koja će pružiti nove mogucnosti za zaradu poljoprivrdnim proizvođačima, stočarima i proizvođačima mleka opštine Blace.
     
    – Ovo je za nas od višestrukog značaja, jer ćemo pored uštede u energiji dobiti mogućnost da zaposlimo još četrdesetak novih radnika na novom elektropostrojenju – istakao je Krstović.
     
    Vlasnik mlekare „Lazar“, Milan Vidojević, kazao je agenciji Beta da ideja izgradnje električne centrale na biogas potiče iz 2009. godine kada je donet i Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, koji je donosio velike olakšice proizvođačima „zelene energije“. On je naglasio da je veliku pomoću u realizaciji zamisli dala lokalna samouprava koja im je pribavila sve građevinske dozvole, dodavši da zasluga pripada i američkoj firmi GHD iz Čiltona, po čijoj su tehnologiji izgradili postrojenje za korišćenje bioobnovljivih izvora energije.
     
    – Mlekara „Lazar“, koja je najveći proizvođač mleka na jugu Srbije, u korišćenju tona i tona bio otpada – stajnjaka sa farme krava i surutke iz mleka, videla je veliku šansu za stvaranje bio energije – kazao je Vidojević.
     
    On je kazao da će postrojenje početi da radi „već u martu mesecu ove godine i da električnom energijom snabdeva veliki deo blačke opštine“.
     
    Za proizvodnju jednog megavata sata struje potrebno je 30 tona stajnjaka, koliki su i instalisani kapaciteti tog postrojenja.
     
    U „Elektroprivredi Srbije“ u su već spremni da prihvate i otkupe prve kilovate električne energije proizvedene od bio gasa i da je potom distribuiraju proizvođaču po znatno nižoj ceni.
     
    – Ovo će za nas značiti veliku uštedu i omogućiće nam proširenje proizvodnje – kazao je Vidojević.
     
    Mlekara „Lazar“ zapošljava 170 radnika i sa preradom 60.000 litara mleka dnevno najveći je proizvođač i snabdevač mlekom juga Srbije.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE