Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Trgovinski rat SAD-a i Brazila podiže cenu soka od pomorandže

    Nakon nekoliko dana uzastopnog rasta, cena soka od pomorandže danas je dosegla rekordnu cenu na svetskom tržištu. Trenutno je za jednu funtu soka potrebno izdvojiti 2,12 dolara, što predstavlja povećanje cene od 25 posto od početka godine.

    Glavni razlog takvog rasta cene proizlazi iz svojevrsnog trgovinskog rata između SAD-a i Brazila, odnosno zabrinutosti oko zdravstvene sigurnosti pomorandžikoje dolaze iz Brazila, koji je najveći svetski proizvođač soka od pomorandže.

    Naime, američka Agencija za hranu i lekove (FDA) objavila da je u uvoznom soku iz Brazila pronašla karbendazim, vrstu pesticida protiv plesni koje rastu na drvetu pomorandže. Karbendazim je u SAD-u zabranjen, ali se u Brazilu koristi legalno, objašnjava BBC.

    „Konzumacija karbendazima u minornim količinama ne donosi opasnost za zdravlje“, objavila je FDA u izveštaju. Međutim, najavili su i kako će svaki sok za koji se proceni da predstavlja zdravstvenu opasnost biti uklonjen s polica. „Osim toga, onemogućićemo uvoz svake pošiljke soka koja bude pozitivna na karbendazim“, jasno su poručili iz FDA-a.

    Ulagači su to protumačili kao razlog da upale alarm, zbog straha da postoji opravdana mogućnost da na tržištu dođe do nestašice. Na Brazil, naime, otpada više od polovine svetske proizvodnje soka od pomorandže. Međutim, pravi razlog „trgovinskog rata“, ali i pojačanog straha o nestašici, leži i u činjenici da bi hladno vreme na Floridi dodatno moglo smanjiti ponudu.

    SAD je drugi najveći proizvođač narandžinog soka, a većina proizvodnje koncentrirana je na Floridi. Nekoliko noći Florida je bila suočena s temperaturama ispod nule, što je dovelo do stvaranja leda u pomorandžama, a samim time i uništenja voća. Svetsko tržište soka od pomorandže očekuje turbulentan period.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE