Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpska tradicionalna pesma u SAD

    Pevačica Svetlana Spajić, koja je svojim pevanjem tradicionalnih srpskih pesama muzički “obojila“ predstavu “Život i smrt Marine Abramović“ legendarnog Boba Vilsona u Njujorku, u 2012. godini nastavlja sa aktivnostima u Americi.
     
    Prva stanica za Svetlanu Spajić u novoj godini je opet Njujork, gde će u čuvenom world music klubu DROM, nastupiti sa svojim solo programom “Posveta zalazećem suncu”. Nakon toga je na redu Kalifornija, a u Oklandu i San Francisku Svetlana Spajić će održati predavanja i četiri solo koncerta, kao i radionicu i zajedničke koncerte sa američkim ženskim vokalnim ansamblom “Kitka”. 

    Ovaj zajednički program pod nazivom “To the Singers of Tales” ujedno je obeležavanje stogodišnjice rođenja čuvenog američkog lingviste Alberta Lorda koji je beležio srpsku epsku tradiciju na prostoru bivše Jugoslavije i omaž njegovoj čuvenoj istoimenoj knjizi. 

    Svetlanini nastupi u Americi su izazvali prilični interesovanje, pa je tako nakon uspeha predstave “Život i smrt Marine Abramović pozvana da sa svojom grupom uveliča skup ”Arcadia Gala”, posvećen njujorškom kompozitoru Vilijamu Basinskom. Ovaj događaj organizovala je prestižna američka umetnička institucija “Issue Project Room” 

    “Pjevačka družina Svetlane Spajić” je, tom prilikom pevala i pred poznatim umetnicima poput Entonija Hegartija, Marine Abramović, Stiva Buskemija, Džulijana Šnabela i drugih. 

    Nakon Njujorka, usledio je nastup u Los Anđelesu, gde je nastupila na donatorskoj gala večeri Muzeja savremene umetnosti (MoCA) na poziv Marine Abramović, koja je bila umetnički direktor ovog događaja. Zvezda večeri na donatorskoj gala večeri je bila Debi Hari, pevačica grupe Blondie, a Svetlana je i na ovog događaju imala zapažen nastup.. 

    „Nikada nemam vremena da obilazim spomenike, uspem da pogledam poneku izložbu i galeriju, neki interesantan koncert, ali za mene su najdragoceniji susreti sa ljudima. Najveća vrednost Njujorka su sami Njujorčani, to je izvanredan i poseban svet, a u Kaliforniji sam, na primer, prvi put videla i osetila Pacifik, okean je moćno biće, to je bio jedan od najlepših i najintenzivnijih doživljaja ikada“, kazala je Svetlana Spajić povodom svojih gostovanja. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE