Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Odobrena izgradnja kontroverzne pruge London-Birmingem

    Vlada Velike Britanije je odobrila izgradnju kontroverzne brze pruge između Londona i Birmingema, dva najveća grada. Dozvola je data uprkos protivljenju mnogih stanovnika duž predložene trase.

    Pruga od 225 kilometara, nazvana “Visokobrzinska broj 2″ (High Speed 2) omogućavaće vozovima da se kreću brzinom od 360 kilometara na sat. To znači da će putovanje železnicom od Londona do Birmingema biti smanjeno za oko 40 minuta – sa gotovo sat i po, na 49 minuta. Prema projektu, izgradnja će koštati 32 milijarde funti ili oko 50 milijardi dolara.

    Britanska ministarka saobraćaja Džastin Grining kaže da je “donela odluku da Britanija treba da se upusti u realizaciju najznačajnijeg projekta u sektoru saobraćajne infrastrukture još od izgradnje autoputeva, time što će podržati razvoj projekta i izgradnju nove nacionalne železničke mreže”.

    Pojedini poslanici – borci za životnu sredinu, kao i stanovnici, tvrde da će nova pruga naružiti slikovitu unutrašnjost Engleske, da je preskupa i da nije od značaja za sve Britance. Međutim, poslovni krugovi podržavaju ovo ulaganje u britansku transportnu mrežu koja, kako tvrde, nije u najsjajnijem stanju.

    Ministarstvo saobraćaja najavljuje da će zakon o novoj pruzi ući u skupštinsku proceduru iduće godine, a pruga bi morala da vude završena do 2026. godine. Predviđen je i njen produžetak ka severu, do Mančestera i Lidsa, do 2033. godine.

    Kako bi se umirili kritičari i spasili engleski krajolici, 13 kilometara pruge ići će kroz tunele. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE