Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Statini povećavaju rizik od šećera

    Žene koje se prošle menopauzu, a uzimaju statine, lekove za snižavanje holestrola, su pod povećanim rizikom da obole od dijabetesa, upozorava američki tim sa Mejo klinike u Minesoti.
     
    Analizirajući slučajeve više od 153.000 žena starijih od 63 godine, stručnjaci iz Minesote su utvrdili da statini povećavaju rizik od šećerne bolesti i kada se uzmu u obzir rizični faktori kao što su godine, rasa i indeks telesne mase. 

    Pokazalo se da za porast rizika od dijabetesa nije od značaja ni koja se vrsta statina uzima, niti u kojoj dozi. Američki tim apeluje na Amerikanke iz rečene starosne kategorije, koje uzimaju statine, da redovno kontrolišu nivo šećera u krvi i da daju da im se urade testovi funkcionisanja jetre. 

    S obzirom na činjenicu da ljudi žive sve duže i da se statini tako mogu uzimati godinama i decenijama, tim s Mejo kilinike apeluje da se obave dodatna istraživanja koja bi ispitala vezu između statina i šećerne bolesti. 

    Statine, inače, nazivaju aspirinom 21.veka. U svetu se godišnje proda statina u vrednosti od preko 20 milijardi dolara. 

    Ovi lekovi su popularnost stekli zahvaljujući koristi za kardiovaskularno zdravlje, ali i relativno retkim neželjenim propratnim pojavama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE