50 prijava za vantelesnu oplodnju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  50 prijava za vantelesnu oplodnju

  Za treći pokušaj vantelesne oplodnje koji finansira grad Beograd do sada se Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje prijavilo oko 50 parova, navode u toj ustanovi.


  Portparol RFZO Sanja Mirosavljević rekla je da je od 6. januara, od kada traje prijavljivanje za treći pokušaj vantelesne oplodnje, izdato 50 obrazaca potvrde za parove koji žele da se prijave za učešće u tom programu. 

  Ona je objasnila da izdavanje potvrda u RFZO nije vremenski ograničeno, već da će se one izdavati sve dok grad ne kaže da je dostignut budžetom predviđen broj parova koji će ući u postupak vantelesne oplodnje. 

  Grad je za treći pokušaj vantelesne oplodnje izdvojio 30 miliona dinara iz budžeta za 2012. godinu, rekao član Gradskog veća Miroslav Čučković. 

  Prema njegovim rečima, taj novac dovoljan je za 100 pokušaja vantelesne oplodnje, ali je pitanje da li će svaki pokušaj biti uspešan. 

  “Ako predviđen broj parova uđe u program vantelesne oplodnje, a bude još zainteresovanih parova, grad će se potruditi da rebalansom budžeta obezbedi dodatna finansijska sredstva”, istakao je Čučković. On je dodao da je u 2011. godini za vantelesnu oplodnju bilo izdvojeno 100 miliona dinara, ali da je utrošeno 49 miliona. 

  Beograđani koji imaju problema sa začećem mogu uzeti potvrdu za prijavu u zgradi RFZO u Ulici Jovana Marinovića 2, na šalterima koji su obeleženi obaveštenjem “Treći pokušaj vantelesne oplodnje na teret sredstava grada Beograda”. 

  Parovi će na šalterima dobiti obrazac potvrde koji treba da popune u dva primerka i uz ličnu kartu overe na šalterima, nakon čega mogu da se jave Ginekološko-akušerskoj klinici “Narodni front” ili Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije. 

  Komisije za vantelesnu oplodnju tih zdravstvenih ustanova doneće konačnu odluku o ispunjenosti uslova za uključivanje parova u treći pokušaj vantelesne oplodnje. Za treći pokušaj vantelesne oplodnje mogu da se prijave parovi koji su imali dva neuspela pokušaja vantelesne oplodnje, i to oba finansirana sredstvima RFZO ili jedan tim sredstvima, a drugi od strane grada. 

  U program će biti uključene pacijentkinje koje su dobile odobrenje stručne Komisije sa pomenutih klinika, i to pre navršene četrdesete godine života, saopšteno je ranije iz Uprave grada. 

  Tokom prethodne dve godine grad je, iz dva puta, finansirao ukupno 250 pokušaja vantelesne oplodnje i tako je rođeno 75 beba. 

  Podaci Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje pokazuju da svaki sedmi ili osmi bračni par u Srbiji ima problem sa sterilitetom, što je bio razlog da se, uz finansijsku pomoć gradske uprave, parovima omogući i treći pokušaj vantelesne oplodnje.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE